Ordningsvakterna på Malmö central frias

Ordningsvakterna som brottade ner två aggressiva pojkar på Malmö central tidigare i år slipper nu åtal. Detta sedan åklagaren ansett att vakterna inte gjorde några fel i ingripandet.

publicerad 21 april 2015

Det var i februari som två marockanska pojkar, 9 respektive 12 år gamla, var på flykt från sitt HVB-hem och stoppades av två ordningsvakter på Malmö central.

Ett kortare videoklipp som visar delar av händelsen publicerades av Sydsvenskan fick bland annat barnminister Åsa Regnér (S) att rasa.

Filmen ser brutal ut. Jag blev väldigt berörd och upprörd av det man ser, sade Åsa Regnér till TT kort efter att filmen publicerats.

På måndagen förklarade kammaråklagare Ulf Hansson att utredningen om misshandel mot en av vakterna nu har lagts ner då vakten ”haft fog för sitt ingripande”.

I mars kunde SVT publicera ett videoklipp från en övervakningskamera som visade hur de två pojkarna sparkade, spottade och bet mot ordningsvakterna. En av vakterna tvingades att besöka vård för att få en stelkrampsspruta sedan en av pojkarna bitit hål i vaktens jacka.

De nya videoklippen satte ingripandet i ett annat perspektiv, menade kriminologen Leif GW Persson.

– Det urartar, men jag har svårt att se hur man skulle ha löst det på ett annat sätt. Polisen har ju sagt åt vakterna att pojkarna ska kvarhållas och de ska göra som polisen säger, sade GW Persson i SVT:s Veckans Brott.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.