Ökat antal funktionshindrade utan hjälp

publicerad 2 juni 2013

Allt färre får igenom sin ansökan om personlig assistans. Förändringarna inom förmånen granskas nu av Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, rapporterar DN.

rullstol
Foto: Flickr/4.D/CC BY-NC-SA 2.0

Under de två senaste åren har över 3100 personer fått avslag på sin ansökan och nästan 2000 personer har fått minskad eller nästan stoppad assistans.

– Vi vet att det här oroar personer i brukarrörelsen. Vi har fått höra att personer inte ens vill kontakta oss av rädsla för att vi ska dra in deras personliga assistans, säger Therese Karlberg, verksamhetsområdeschef för funktionshinder på Försäkringskassans huvudkontor, till DN.

För att Försäkringskassan ska avgöra om man har rätt till personlig assistans måste man behöva hjälp minst 20 timmar per vecka. Hamnar behovet under 20 timmar blir det istället kommunens uppgift att ge assistans.

En dom i regeringsrätten 2009 sägs vara en bidragande orsak till att allt färre får igenom ansökan om personlig assistans. På uppdrag av regeringen kommer nu ISF att utreda och granska förändringarna inom förmånen.

– Med tanke på att den här förändringen började innan rege­ringsrättsdomen kom utesluter vi inte att det finns andra orsaker till den här utvecklingen. En förklaring kan vara att det är fler som söker nu som inte uppfyller kriterierna för att beviljas assistansersättning, säger Helena Höög, utredare på ISF, till DN.

Under de tre senaste åren har drygt 10 000 ärenden prövats och i vart tionde fall ledde det till att rätten till personlig assistans upphörde.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.