Offentliganställda slipper rapportera illegala invandrare

Migrationskrisen i Europa

publicerad 26 november 2024
- av Redaktionen
Migrationsminister Johan Forsell (M) och regeringens utredare Anita Linder.

Sex svenska myndigheter blir som väntat skyldiga att rapportera uppgifter om illegala invandrare till polisen.

Anställda inom skola, sjukvård och socialtjänst undantas dock från anmälningsplikten – så även personal på Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten.

Enligt förslaget är det viktigt med ett utökat informationsutbyte mellan svenska myndigheter i syfte att få tag på migranter som vistas i Sverige illegalt och verkställa utvisningar av personer som inte har någon rätt att befinna sig här.

Förslaget innebär bland annat att Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogde­myndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket på eget initiativ ska lämna uppgifter om en utlänning till Polismyndigheten, om det finns anledning att anta att utlänningen inte har rätt att vistas i Sverige”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Samtidigt undantas flera myndigheter från anmälningsplikten – nämligen skolan, hälso- och sjukvården, socialtjänsten samt Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten, Transportstyrelsen och Statens servicecenter.

”Förtroendet riskerar att skadas”

Att skolpersonal inte behöver anmäla illegala invandrare till polisen beror enligt regeringens utredare på en ”risk för att barn och unga inte får eller vågar utnyttja rätten till skolgång”.

En liknande motivering är skälet till att socialtjänsten undantas – om myndighetens personal rapporterar illegala migranter finns ”risk för att förtroendet för socialtjänsten skadas” heter det, samt en ”risk för att enskilda avstår från att söka stöd och hjälp i akuta situationer”.

– Det finns en risk att man inte vågar söka vård eller söker vård alldeles för sent om man vet att uppgifter kan lämnas vidare. Det finns också en risk om det handlar om smittsam sjukdom att det bidrar till smittspridning i samhället, förklarar utredaren Anita Linder vidare om varför även vårdpersonal undantas.

Lagförslag ska presenteras

Samtidigt blir en handfull myndigheter alltså skyldiga att anmäla personer som misstänks befinna sig här illegalt, och förhoppningen är att det ska öka polisens effektivitet.

– Uppgifter som vi tycker ska ingå är vem personen är, namn och identifikationsuppgifter. Uppgifter om var utlänningen är och kontaktuppgifter som e-postadress eller arbetsplats. Samt varför man antar att personen befinner sig i landet utan tillstånd, fortsätter Anita Linder.

Regeringen ska nu presentera ett lagförslag baserat på utredningens slutsatser som sedan ska ut på remiss. Samtliga Tidöpartier uppges i stort vara överens om dess resonemang och vilka myndigheter som inte ska omfattas av anmälningsplikten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!