Nytt fackförbund har startats

Löntagarna är ett nystartat fackförbund. Det är personer inom Sverigedemokraterna som står bakom fackförbundet. Partiet har tröttnat på att dess medlemmar blir utslängda ur etablerade fackförbund för sina åsikters skull.

publicerad 19 december 2013

På Löntagarnas hemsida har man lagt upp en kampanjvideo som man hoppas kunna locka över folk från de stora fackförbunden som Transport, Kommunal och Lärarförbundet.

– Det som en gång var en arbetarrörelse har idag blivit ett nätverk med komplexa bolagsstrukturer. Vägg i vägg med de stora finansbolagen på den fina gatan, säger Sven Pernils, lastbilschaufför och aktiv inom SD, i Löntagarnas kampanjvideo.

Den tidigare rektorn Jan Sjunnesson påpekar i videon att arbetarrörelsen inte är det som den en gång har varit.

– Sedan dess har våra fackförbund förvandlats till dinosaurier som byggt in sig i sina borgar i Stockholms innerstad. De har tappat kontakten med den verklighet och de frågor som en gång utgjorde kärnan i den svenska arbetarrörelsen.

Flera etablerade fackförbund vill dock inte dra några större växlar över fackförbundet Löntagarna. Den fackliga paraplyorganisationen LO anser att ”Sverigedemokraterna håller på med ett oseriöst politiskt spel”.

”Hela Sverigedemokraternas idé om människors lika värde går på tvärs med grunden för en fackförening som ska vara öppen för alla”, skriver LO:s pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin till Dagens Opinion.

Enligt tidningen Arbetet är personen bakom Löntagarna är SD:s kommunikationsstrateg Joakim Wallerstein.

Fackförbundet väntas dra igång vid årsskiftet.

Löntagarnas officiella hemsida
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.