Nytt arkeologiskt fynd i Västergötland

Ett nytt arkeologiskt fynd har gjorts i Västergötland i området kring Ledsjö socken. Fyndet har gjorts vid den plats som enligt Västgötaskolan kallas för Ubsola (enligt teorin det egentliga Uppsala, "där solen går upp"). Fyndet är unikt och publiceras exklusivt i Nya Dagbladet.

publicerad 30 augusti 2013

Fyndet består av ett litet märke som eventuellt skulle kunna vara ett sigill. Föremålet är tillverkat i metall. Föremålet har storleken 1 x 1,5 cm och visar sammanhängande, inverterade bilder och figurer åt alla fyra håll, dvs. förgrund och bakgrund visar i sig olika motiv. Föremålet är ovanligt detaljerat och minst 15 figurer ser ut att rymmas tillsammans på denna lilla yta.

En analys, materialskanning (X-ray fluorescence analysis) av föremålet visar att föremålet har följande sammansättning:

  • §  80.86 % Zink (Zn)
  • §  18.11 % Koppar (Cu)
  • §  0.17 % Järn (Fe)
  • §  0.61 % Nickel (Ni)
  • §  0.01 % Krom (Cr)
  • §  0.18 % Selen (Se)
  • §  0.24 % Molybden (Mo)
  • §  0.03 % Magnesium (Mg)

 

Nya Dagbladet kan här publicera en förstorad bild på föremålet. Bilden är givetvis upphovsrättsskyddad:

Foto: Thomas Andersson, Alla rättigheter förbehållna
Foto: Thomas Andersson, Alla rättigheter förbehållna

Då fyndet är gjort på den plats som enligt Västgötaskolan kallas för Ubsola (enligt teorin det egentliga Uppsala, ”där solen går upp”) kan fyndet eventuellt berätta mer om Västergötlands kulturella och politiska betydelse under äldre tid. Anhängare av Västgötaskolan hävdar att Svea rikes vagga stod i Västergötland, det vill säga att en svensk riksbildning skulle ha utgått därifrån.

Arkeologer, museer och andra intresserade som vill komma i kontakt med personen som gjort fyndet är välkomna att kontakta Nya Dagbladets redaktion.

 

Om Västgötaskolan på Wikipedia.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.