Nyheter24 lyfter fram hat mot vita

publicerad 27 oktober 2014
”Makthavarna” hyllar Frida Kahlo, som ”hatade” vita människor

I en intervju gör nättidningen Nyheter24 reklam för Instagramkontot Makthavarna, som öppet sprider rasism mot vita människor.

18-åriga Zahra F, som var en av tre personer som startade Makthavarna, intervjuades av Nyheter24:s Tina Misaghi.

– Vi är trötta på att vi rasiferade inte hörs. Den antirasistiska kampen i dag tas oftast över av vita, och rasifierade hamnar i skuggan trots att det är vi som upplever rasism. Våra berättelser tas inte på allvar. På Makthavarna får vi som rasifieras skriva utifrån vårt tolkningsföreträde, sade Zahra F till Nyheter24.

Enligt Zahra F väljer man främst unga rasifierade personer som ”inte har tillgång till en stor kanal att föra sin talan på” till att bli gästpostare på Makthavarna.

Hyllar hat mot vita
Kontot @makthavarna har i skrivande stund över 6 000 följare på Instagram. Bilderna som publiceras av Makthavarna hetsar ibland mot vita, eller icke-rasifierade, personer.

En bild som man publicerat innehåller en text om den mexikanska konstnären Frida Kahlo, som beskivs av Makthavarna som en ”favoritidol”. I texten kan man läsa att det Frida Kahlo hatade mest var ”vita människor och kapitalism”.

En annan bild innehåller en text där det står att vita människor inte kan bli utsatta för rasism, eftersom deras förfäder koloniserat och förstört icke-västliga länder.

Artikelförfattaren Tina Mishagi på Nyheter24 har inte kunnat nås för en kommentar kring artikeln och Nyheter24:s ståndpunkt i frågan.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.