Nya turkiska kraven till Sverige – straffa kurdiska aktivister

publicerad 31 maj 2023
- av Isac Boman
T.v: Erdogans kommunikationschef Fahrettin Altun. T.h: Man protesterar med PKK-flagga.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Turkiet fortsätter trycka på att Sverige ska förbigå vedertagna fri- och rättigheter för att vidta hårdare åtgärder mot grupper som den turkiska regimen betraktar som terrorister.

Denna gång kräver Erdogans kommunikationsdirektör att de kurdiska Rojava-komittéernas demonstranter som visade upp Kurdistans arbetarpartis PKK:s flagga vid riksdagshuset ”hålls ansvariga och stoppas”.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur den turkiska regimen ställt en lång rad krav på Sverige i utbyte mot att man ska godkänna den svenska Nato-ansökan.

I praktiken handlar kraven om att Sverige på olika sätt ska bekämpa och kriminalisera de grupper den turkiska regimen betraktar som terrorister, samt att Sverige ska införa blasfemilagar och förbjuda koranbränningar.

Under måndagsnatten publicerade de pro-kurdiska vänsterradikala Rojavakommittéerna bilder och filmklipp på sociala medier som visar hur Kurdistans arbetarpartis PKK:s flagga projiceras mot riksdagshuset med en bild med texten ”RIP yttrandefriheten”.


I filmklippet syns också de svenska ministrarna Ulf Kristersson och Tobias Billström med ”djävulshorn” och ett fotografi på vad som ser ut att vara president Erdogan eldas upp.

Aktionen har fått Turkiet att rasa och ännu en gång kräva att Sverige ändrar sin lagstiftning.

Det är helt oacceptabelt att PKK-terrorister fortsätter härja fritt i Sverige”, skriver Fahrettin Altun, kommunikationsdirektör vid presidentkansliet i Turkiet, på Twitter.

Vi förväntar oss att svenska myndigheter utreder händelsen och stoppar PKK-medlemmarna, som EU har erkänt som terrorister, från att operera på svensk mark”, fortsätter han och hänvisar till Sveriges nystiftade och kritiserade terrorlag där det bland annat blir straffbart att på olika sätt hjälpa terrorklassade organisationer.

Vidare kräver Turkiet att PKK-anhängare aktivt förhindras från att demonstrera i Sverige i framtiden.

Rojava är en numera i praktiken autonom region i nordöstra Syrien, söder om Turkiet, med betydande kurdiskt inflytande.

Rojavakommittéerna beskriver sig som ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i Kurdistan”. Deras fokus beskrivs ligga på att ”organisera aktivister i Sverige och koordinera projekt ämnade att stödja kampen i Rojava”.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!