Nya Dagbladet vittne till vänsterextrem attack mot deltagare i Tusenmannamarschen

Vänsterextremismen i Sverige

publicerad 11 mars 2021
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vad som av allt att döma rör sig om en grupp på mellan 5-7 maskerade våldsverkare med vänsterextrema sympatier överföll i lördags oprovocerat en person som deltagit på Tusenmannaamarschen och därtill misshandlades ytterligare en person som ryckte in till dennes försvar. Nya Dagbladet och NewsVoice stod på andra sidan gatan och blev vittnen till misshandeln vid NK:s entré på Hamngatan när man jagade efter våldsverkarna med kamerorna i högsta hugg.

Händelsen ger fog till misstankar som uttrycktes på flera håll bland demonstranter att våldsbejakande vänsterextremister infiltrerat manifestationen bland annat i samband med polisens blockad av marschen på Guldbron.

Efter att Tusenmannamarschen avslutades i lördags lämnade Nya Dagbladets utsända Isac Boman och Markus Andersson Kungsträdgården tillsammans med NewsVoice redaktör Torbjörn Sassersson, men stannade tillfälligt upp av säkerhetsskäl bara efter några hundra meter under misstanke om att vi var förföljda.

Kort därefter fortsatte promenaden upp på Hamngatan tills man noterade oro på andra sidan gatan vid ingången till NK, vilket snabbt kunde konstateras vara ett misshandelsförsök av en större grupp personer riktade mot två personer. Gruppen skingrades snabbt i samband med att Nya Dagbladets reportrar iförda pressvästar tillsammans med NewsVoice rusade över vägen för att ta sig närmare händelsen. Trots överraskningsmomentet kunde händelsen delvis fångas på film.

Några av angriparna flydde från platsen längs Regeringsgatan med Nya Dagbladet och NewsVoice tätt efter. Tillsammans med angivelser från oss lyckades en polisbil som troligen varit kvar i området efter demonstrationen även gripa en av våldsmännen. Ytterligare en av våldsverkarna greps av en ordningsvakt.

Senare på kvällen fick Isac Boman kontakt med en kvinna som med en grupp andra kvinnor hamnat mitt i tumultet och lyckats ta två bilder från händelsen.

Foto: Privat

Tack vare kvinnans hjälp kunde även den angripne mannen senare identifieras och kontaktas. Han berättar för Nya Dagbladet att han kort efter att ha avlägsnat sig från demonstrationen blev närmad av en maskerad person som börjat prata med honom.

Jag skulle såklart ha tänkt att det var konstigt att han hade på sig mask då han utgav sig för att han varit på demonstrationen, men jag tänkte inte mer på det då jag redan hade redan pratat med så många den dagen, berättar han.

Den maskerade mannen berättar att han själv varit på demonstrationen och börjar småprata. När de närmar sig NK frågar han om hans politiska synpunkter varpå han svarar att han är ”Sverigevän”.

Han frågar sedan om jag inte tror att det kan ha varit vänstersinnade människor på demonstrationen också varpå jag påpekar att det alldeles säkert var det och att det isåfall bara är fint att man kan enas om frågor som gäller yttrandefrihet och demokrati.

Det var ett lite lustigt svar i efterhand får man säga, säger han galghumoristiskt.

Kort därefter byter den maskerade mannen dock bryskt mannen tonläge och frågar istället om hans jacka av märket Thor Steinar – ett klädmärke som är populärt bland nationalister. Han vinkar sedan efter några omkring varpå någon griper tag om jackan snett bakifrån.

Han säger att jag har på mig en ”nazistisk” jacka och frågar om jag är nazist.

Därpå eskalerar situationen och uppskattningsvis omkring 6 personer angriper honom. Troligen tror de att han är ensam och verkar inte medvetna om att hans kamrat finns kort bakom dem, som griper in till försvar.

I tumultet skriker angriparna bland annat ”nazistjävlar ni ska dö” och liknande utfall, något som även uppfattas på andra sidan gatan där Nya Dagbladet och NewsVoice står.

Tumultet skingras när Nya Dagbladets Isac Boman och Markus Andersson springer över vägen mot tumultet och en grupp kvinnor öppnar dörren in till NK som beskydd.

De två gripna våldsverkarna. Foto: Nya Dagbladet/Privat

Händelsen ger fog till misstankar som uttrycktes på flera håll bland demonstranter under lördagen att våldsbejakande vänsterextremister infiltrerat mainifestationen bland annat i samband med polisens blockad av marschen på Guldbron.

Även NewsVoice har rapporterar om händelsen, läs mer här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!