Ny varning för Janssens coronavaccin

publicerad 15 juli 2021

  Nu har ytterligare allvarliga biverkningar uppdagats kring coronavaccinen. Det handlar om rapporter från människor som drabbats av förlamning efter att ha fått Janssens vaccin. Nu tvingas USA:s läkemedelsverk FDA gå ut och varna för sprutorna, enligt The Washington Post.

  Det är redan ett hundratal personer som uppdagas ha visat tidiga symptom på den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom och en person har avlidit. Biverkningen tros inte vara särskilt vanlig, dock desto allvarligare.

  Det aktuella vaccinet tillverkas av Janssen – som ägs av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Det är nu USA:s läkemedelsverk FDA som går ut och varnar för att sprutan kan ge Guillain-Barrés syndrom.
  I USA har cirka 12,8 miljoner tagit vaccinet och hittills har över hundra personer konstaterats drabbats. Av dem har 95 vårdats på sjukhus och en person har avlidit. Mörkertalet antas dock vara stort och utredningarna kring biverkningarna har släpat efter kraftigt.

  Kan ge otäcka förlamningar

  Nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom kan ge uppåtstigande slappa förlamningar i armar och ben när kroppens immunsystem angriper friska nervceller. Många av drabbade återhämtar sig dock helt eller delvis från sjukdomen.

  En förhöjd risk för Guillain-Barrés syndrom har tidigare observerats vid vaccin mot influensa och bältros, men hittills inte hos dem som har fått covidvaccin från Moderna eller Pfizer.

  Janssen används inte i Sverige

  Den nya varningen är ett nytt slag mot Johnson & Johnson, som hittills har stått för en mindre del av alla vaccinerade i USA, 12,8 miljoner doser, jämfört med Moderna eller Pfizers sammanlagda 321 miljoner doser.

  Janssens vaccin har också rapporterats orsaka blodproppar och ett lågt antal blodplättar, liknande det som Astra Zenecas vaccin orsakade.

  Efter att dessa rapporter började strömma in i april har flera andra länder upphört med vaccinet. Janssens vaccin är godkänt i Sverige, men har inte börjat användas här. Eftersom tillgången på andra vaccin nu är god kommer det sannolikt heller inte att börja användas.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!