Ny traumamottagning för våldtäktsoffer öppnar

publicerad 12 januari 2024
- av Sofie Persson
Under 2022 anmäldes nästan 25 000 sexualbrott i Sverige.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny traumamottagning för personer som utsatts för sexuellt våld öppnar i Malmö. Mottagningen kommer att behandla patienter under en längre period och även med uppföljning med fokus på posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Under 2022 anmäldes nära 25 000 sexualbrott, där omkring 40 procent rubricerades som våldtäkt, enligt BRÅ. Samtidigt visade myndighetens Nationella trygghetsundersökning att 4,7 procent av befolkningen uppger att de utsattes för sexualbrott under samma år, vilket skulle motsvara cirka 388 000 personer i jämförelse. Året innan låg det på 4,5 procent.

Tanken med traumamottagningen är att fånga upp personer som utsatts för sexuellt våld efter att de sökt sig till akutsjukvården, där offret får bland annat provtagning och krisstöd.

Sexuellt våld är väldigt allvarligt. Det kan kosta en person deras liv att de utsätts för en våldtäkt, eftersom att det är så svårt att bära, säger Erik Wallmark, psykolog och psykologiskt ledningsansvarig på mottagningen, till Bonniertidningen DN.

Sällsynt tjänst

Placerad vid Centrum för sexuell hälsa vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, kommer mottagningen att erbjuda specialiserad eftervård för offer för sexuellt våld, en tjänst som är bristfällig i Skåne och sällsynt i resten av Sverige.

Mottagningen kommer också att erbjuda uppföljning även efter behandling där man kommer att lägga fokus på utredning av PTSD, något som är en vanlig konsekvens av att ha blivit utsatt för sexuellt våld.

Vi följer patienter under sex månader efter övergreppet. Vi screenar för PTSD flera gånger egentligen, men vi gör en fördjupad bedömning efter tre månader, säger Wallmark.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!