En ny analys från Alecta visar att unga vuxna i allt större utsträckning drabbas av fattigdom, och det finns idag fler yngre än äldre med riktigt låga inkomster efter skatt.
Studien, som bygger på statistik från SCB, utmanar bilden av pensionärer som den mest utsatta gruppen, där gifta pensionärer snarare än ensamstående är överrepresenterade bland de med lägst inkomster.
Alectas pensionsekonom, Staffan Ström, menar att traditionella mätmetoder, där hushållsnivå ligger till grund för analyser, ofta förvränger bilden av fattigdom.
– Många bär på en föreställning om att pensionärer skulle vara överrepresenterade bland dem med allra lägst inkomst, men så är det faktiskt inte, säger Ström.
Individuella inkomster
Han påpekar att de med låg inkomst ibland lever i tvåsamhet och på så sätt får bättre total ekonomi, vilket försvårar mätningarna av deras individuella ekonomiska status.
– När vi pratar om fattigdom i Sverige används oftast det relativa fattigdomsmåttet låg ekonomisk standard som utgår från hela hushållets inkomst. Det sättet att mäta döljer i många fall en person med låg inkomst bakom någon annan i hushållet med en klart högre.
– Eftersom politiska insatser för att minska fattigdomen oftast är individuella blir hushållsmåttet ganska trubbigt. Många kan ha en till synes god ekonomi eftersom de lever i tvåsamhet, betonar Staffan Ström.
Alecta: Ny studie: Fler fattigyngre än fattigpensionärer https://t.co/znPe4YuXGO
— Pressmeddelande (@ViaTT_se) October 25, 2024
I den nya studien har Alecta därför tittat på de 15 procent i befolkningen som, oavsett ålder, har lägst inkomst. I studien finns ett flertal intressanta iakttagelser.
- Undersökningen visar att låginkomsttagare finns i alla åldrar, men den största andelen är mellan 20–29 år, och bland de allra mest utsatta är andelen kvinnor dubbelt så stor som män.
- Bland pensionärerna är de gifta över 67 år de som oftast har den lägsta nettoinkomsten, medan änkor och änklingar klarar sig bättre ekonomiskt.
- Orsakerna tros delvis vara de offentliga stödsystemen, vilka fungerar som en utjämnande faktor och i vissa fall faktiskt ökar inkomsten vid pensioneringen för tidigare låginkomsttagare.
Rapporten betonar att skiftet från fattigäldre till fattigyngre kan komma att utmana det nuvarande pensionssystemets hållbarhet. Vilket kan innebära att framtida generationer tvingas arbeta ännu längre för att få en trygg pension.