Ny sexualbrottslagstiftning beslutad

publicerad 31 maj 2018

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


13 560 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Om sex inte är frivilligt så är det olagligt. Det är innebörden av den nya sexualbrottslagen som beslutades den 23 maj av riksdagen.

Syftet med den nya lagen är att göra det tydligt att alla har en ovillkorlig rätt till personlig och sexuell integritet och självbestämmande. För polis och åklagare innebär det ett perspektivskifte. Fokus i arbetsmetodiken behöver riktas mot den misstänktes beteende istället för målsägaren.

– Frågorna till misstänkt är otroliga viktiga i förhören. Vad har man haft för relation till målsägaren och hur har man försäkrat sig om att hen ville medverka, säger Anna Lindström, verksamhetsutvecklare vid nationella operativa avdelningen, NOA.

För utredare inom polisen kommer det att bli ännu viktigare att ställa frågor kring eventuell relation mellan parterna.

– Det vi ofta ser, är händelser där man aldrig träffat eller pratat med varandra, men plötsligt tycker någon att det är ok att ha sex, säger Karin Lundström-Kron, åklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

En annan nyhet i den nya lagen är att målsägandebiträde omedelbart ska erbjudas. Det innebär att polisen vid det första mötet alltid ska fråga om den utsatte önskar en sådan fortsatt kontakt.

Den nya sexualbrottslagen börjar gälla från och med den 1 juli 2018.

Brottsoffermyndigheten har fått ett uppdrag att genomföra informations- och utbildningsinsatser med anledning av en ny sexualbrottslagstiftning.

 

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!