Ny rapport: Valmyndighetens sajt attackerades på valkvällen

publicerad 24 februari 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det var en överbelastningsattack som ledde till att Valmyndighetens sajt slogs ut under valkvällen i september. Tidigare har myndigheten sagt, att “ingenting tydde” på att så var fallet. Det skriver TT.

Sajten var släckt under lång tid när rösträkningen pågick. Valmyndigheten angav, att det sannolikt berodde på att alltför många personer gick in där samtidigt. Men i en rapport konstaterar myndigheten nu, att “vår webbplats var svår att nå under valnatten på grund av att den utsattes för en överbelastningsattack (Denial of Service, DoS)“.

En sådan attack innebär, att en angripare avsiktligt överbelastar en sajt för att göra den otillgänglig. Valmyndigheten kan dock inte ’av säkerhetsskäl’ berätta, om man har lyckats spåra vem eller vilka som ligger bakom attacken i september.

Eftersom webbplatsen enbart är ett tekniskt hjälpmedel för att visa upp rösträkningen och resultatet så påverkades inte genomförandet av valet. Av säkerhetsskäl kommunicerar Valmyndigheten inte innehållet i analysen närmare än så“, skriver man i rapporten. Myndigheten skall nu ha förbättrat sitt skydd.

MSB har officiellt inte riktat någon kritik mot Valmyndigheten, men Richard Oehme, MSB:s tidigare chef för IT-säkerhet, har kritiserat myndigheten för att inte ha förberett sig bättre.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!