Ny kritik mot lag som slår ojämnt

publicerad 5 januari 2018

En lag om utökat skadeståndsansvar för vårdnadshavare där syftet har varit att minska ungdomsbrottsligheten antogs för sju år sedan. Lagen har inte haft någon mätbar effekt utan har i stället skapat nya problem, enligt en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det rapporterar SVT Nyheter.

Enligt rapporten finns inget som tyder på att lagen haft en brottsförebyggande effekt. I stället för att öka föräldrarnas engagemang tycks lagen närmast ha försvårat relationen i familjerna. Fler mammor än pappor har blivit skadeståndsansvariga. Ensamstående mammor har i många fall mindre disponibel inkomst och därmed sämre möjligheter att betala skadeståndet de ålagts enligt den nya lagen. Det har inte heller blivit lättare för brottsoffer att få ut sina skadestånd.

Tanken var att föräldrar skulle tvingas ta mer ansvar för sina barn. Det var dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) som drev igenom lagen, trots att flera remissinstanser var kritiska. Brå föreslår därför att lagen görs om eller försvinner.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.