Nu vill regeringen utlysa amnesti för handgranater

publicerad 20 juni 2017

Regeringen vill införa en amnesti för vissa sprängmedel, däribland handgranater. Målet med amnestin är att tillgången av handgranater för kriminella element i samhället ska försämras.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) motiverar beslutet med en granatamnesti med att detta skulle försvåra för kriminella element i samhället.

– Det här handlar framför allt om att dra undan tillgången till handgranater, för att på så sätt göra det svårare för kriminella element att få tillgång till dem, säger inrikesminister Ygeman till Ekot.

I Sverige har polisen tidigare använt sig av en så kallad vapenamnesti där personer under en viss period kan lämna in sina vapen utan att riskera rättsliga påföljder. Detta bör också omfatta sprängämnen som handgranater, enligt Anders Ygeman.

Däremot kan det finnas personer som kommit över sprängämnen, kanske för att man har sprängt på tomten eller gjort andra saker, som inte har rätt att inneha dem här och nu får möjlighet att lämna ifrån sig dem så att vi kan se till att de inte hamnar i kriminellas händer, säger Ygeman.

Enligt Ygeman ska den som har handgranater eller andra sprängämnen liggande hemma hos sig inte lämna in dessa på en polisstation utan istället ringa polisen som kan komma och hämta upp materialet.

Utöver handgranater kan det också handla sprängämnen från byggarbeten, bombfynd från andra världskriget, rapporterar Ekot.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.