Nu ska Stockholm covidvaccinera ungdomar och barn

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 30 juli 2021
- av Sofie Persson
Stockholms regionråd Désirée Pethrus (KD) beskriver det som "efterlängtat" att barn nu ska omfattas av vaccinationskampanjen.

Trots rapporter om allvarliga biverkningar kommer Stockholm inom kort att erbjuda covidvaccin till ungdomar. Från och med andra veckan i augusti kommer injektioner erbjudas till 16-17-åringar samt barn i så kallad riskgrupp så unga som 12 till 15 år.

Under juli gick Folkhälsomyndigheten ut med att det från och med augusti kommer att erbjudas injektioner med coronavaccin till ungdomar födda 2005 och tidigare i hela Sverige. Även barn i åldrarna 12-15 år som man bedömer ha ökad risk för svåra virusinfektioner ska omfattas av kampanjen. Region Stockholm har nu definitivt beslutat att påbörja vaccinationer av ungdomar redan andra veckan i augusti, rapporterar Bonniertidningen Dagens Nyheter.

Désirée Pethrus (KD), regionråd i Stockholm, säger att de räknar med att större leveranser av coronavaccin snart är på ingång.

Utifrån hur vaccinläget ser ut nu gör vi bedömningen att vi kan dra igång den 9 augusti, säger hon till DN.

Hon hänvisar stadens beslut till att många ungdomar haft det jobbigt med begränsningar inom sport- och fritidsområden och att man hoppas att vaccineringen av ungdomar ska hjälpa till att hålla smittan borta från klassrummen.

Ungdomar umgås ofta i större grupper och vi hoppas att vaccineringen kommer att skapa en trygghet även bland dessa, säger Pethrus.

Det godkända vaccinet för barn är just nu Pfizer-BioNTechs vaccin Comirnaty där så unga som 12 år får ta covidvaccinet, enligt Folkhälsomyndigheten. De menar att studier visar goda effekter på barn som är 12 år och äldre. Däremot är erfarenheten av vaccination i åldersgruppen 12-15 år begränsad, dock något mer omfattande i åldrarna 16-17 år eftersom fler i världen injicerats med covidvaccin i den ålderskategorin. Folkhälsomyndigheten menar att både Läkemedelsverket och EMA analyserar data angående möjliga biverkningar av alla covidvaccin och menar att rutiner kan ändras om säkerhetsrisker observeras.

I Sverige har i skrivande stund 51 procent av befolkningen injicerats med två doser covidvaccin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.