Kritiserade coronavaccineringen

Nu ska Stockholm covidvaccinera ungdomar och barn

publicerad 30 juli 2021
Stockholms regionråd Désirée Pethrus (KD) beskriver det som "efterlängtat" att barn nu ska omfattas av vaccinationskampanjen.

Trots rapporter om allvarliga biverkningar kommer Stockholm inom kort att erbjuda covidvaccin till ungdomar. Från och med andra veckan i augusti kommer injektioner erbjudas till 16-17-åringar samt barn i så kallad riskgrupp så unga som 12 till 15 år.

Under juli gick Folkhälsomyndigheten ut med att det från och med augusti kommer att erbjudas injektioner med coronavaccin till ungdomar födda 2005 och tidigare i hela Sverige. Även barn i åldrarna 12-15 år som man bedömer ha ökad risk för svåra virusinfektioner ska omfattas av kampanjen. Region Stockholm har nu definitivt beslutat att påbörja vaccinationer av ungdomar redan andra veckan i augusti, rapporterar Bonniertidningen Dagens Nyheter.

Désirée Pethrus (KD), regionråd i Stockholm, säger att de räknar med att större leveranser av coronavaccin snart är på ingång.
Utifrån hur vaccinläget ser ut nu gör vi bedömningen att vi kan dra igång den 9 augusti, säger hon till DN.

Hon hänvisar stadens beslut till att många ungdomar haft det jobbigt med begränsningar inom sport- och fritidsområden och att man hoppas att vaccineringen av ungdomar ska hjälpa till att hålla smittan borta från klassrummen.

Ungdomar umgås ofta i större grupper och vi hoppas att vaccineringen kommer att skapa en trygghet även bland dessa, säger Pethrus.

Det godkända vaccinet för barn är just nu Pfizer-BioNTechs vaccin Comirnaty där så unga som 12 år får ta covidvaccinet, enligt Folkhälsomyndigheten. De menar att studier visar goda effekter på barn som är 12 år och äldre. Däremot är erfarenheten av vaccination i åldersgruppen 12-15 år begränsad, dock något mer omfattande i åldrarna 16-17 år eftersom fler i världen injicerats med covidvaccin i den ålderskategorin. Folkhälsomyndigheten menar att både Läkemedelsverket och EMA analyserar data angående möjliga biverkningar av alla covidvaccin och menar att rutiner kan ändras om säkerhetsrisker observeras.

I Sverige har i skrivande stund 51 procent av befolkningen injicerats med två doser covidvaccin.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!