Norge har dömt 13 IS-terrorister för deltagande i terrororganisation

publicerad 27 januari 2020

Efter terrorattentatet på Utöya 2011 blev det olagligt i Norge att delta i en terrororganisation. Den nya lagen kom 2013. Den som döms kan få upp till sex års fängelse. Hittills har 13 IS-terrorister från Norge dömts enligt den norska strafflagen.

– Man straffas för handlingar som stödjer terrororganisationer. Det är inget krav att du har varit militär utan det handlar om ditt bidrag, att du gjort nytta för terrororganisationer, säger åklagaren Fredrik Ranke, som har haft de flesta av dessa norska fall.

Den 29-åriga kvinna, som landade i Norge för någon vecka sedan, häktades misstänkt för deltagande i terrororganisation. Till följd av henne sprack dock den borgerliga regeringen, då Fremskrittspartiet inte ville ha tillbaka henne.


Annonser:


Kvinnan hävdar, att hon blev lurad till Syrien av sin före detta man, en terrorist som har figurerat i IS:s rekryteringsvideos. Hon påstår, att hon har hållits inlåst i ett hus, lagat mat och tvättat kläder.

Förra året blev en norsk asylsökande kvinna dömd till fängelse för bland annat deltagande i en terrororganisation, efter det att hon hade försökt ansluta sig till IS. Enligt åklagare Frederik Ranke kan det bli så, att även den nu aktuella IS-kvinnan döms till fängelse.

Folkrättsspecialisten och juristen Mads Harlem tycker dock inte att sysslor i hemmet skall räknas som deltagande i en terrororganisation. Han anser även, att den norska terrorbestämmelsen går för långt och att endast krigsbrott i väpnade konflikter bör lagföras – inte deltagande.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.