Inrikes

Norge har dömt 13 IS-terrorister för deltagande i terrororganisation

Efter terrorattentatet på Utöya 2011 blev det olagligt i Norge att delta i en terrororganisation. Den nya lagen kom 2013. Den som döms kan få upp till sex års fängelse. Hittills har 13 IS-terrorister från Norge dömts enligt den norska strafflagen.

– Man straffas för handlingar som stödjer terrororganisationer. Det är inget krav att du har varit militär utan det handlar om ditt bidrag, att du gjort nytta för terrororganisationer, säger åklagaren Fredrik Ranke, som har haft de flesta av dessa norska fall.
Den 29-åriga kvinna, som landade i Norge för någon vecka sedan, häktades misstänkt för deltagande i terrororganisation. Till följd av henne sprack dock den borgerliga regeringen, då Fremskrittspartiet inte ville ha tillbaka henne.

Kvinnan hävdar, att hon blev lurad till Syrien av sin före detta man, en terrorist som har figurerat i IS:s rekryteringsvideos. Hon påstår, att hon har hållits inlåst i ett hus, lagat mat och tvättat kläder.

Förra året blev en norsk asylsökande kvinna dömd till fängelse för bland annat deltagande i en terrororganisation, efter det att hon hade försökt ansluta sig till IS. Enligt åklagare Frederik Ranke kan det bli så, att även den nu aktuella IS-kvinnan döms till fängelse.

Folkrättsspecialisten och juristen Mads Harlem tycker dock inte att sysslor i hemmet skall räknas som deltagande i en terrororganisation. Han anser även, att den norska terrorbestämmelsen går för långt och att endast krigsbrott i väpnade konflikter bör lagföras – inte deltagande.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • IS
  • Norge