Ledarbyte i Nordiska motståndsrörelsen

publicerad 26 februari 2024
- av Redaktionen
Fredrik Vejdeland efterträder Simon Lindberg som ledare för NMR.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under helgens “organisationsdagar” lät ledningen i Nordiska motståndsrörelsen meddela medlemmar och aktivister att Simon Lindberg avgår som organisationens ledare efter nio år och ersätts av Fredrik Vejdeland.

Simon Lindberg träder tillbaka från posten på egen begäran och av personliga skäl. Det föreligger ingen som helst osämja mellan honom och organisationen med anledning av beslutet”, skriver man i ett pressmeddelande.

Fredrik Vejdeland har suttit i organisationens ledning i mer än två decennier och beskrivs som ”den drivande kraften bakom Nordisk Radio och även en av de verkliga nyckelpersonerna vid tillkomsten av den nationella nyhetssidan Nordfront”.

Vidare är han en mycket omtyckt skribent och talare och har även utmärkt sig i de ideologiska podcasterna Ledarperspektiv och Mimers Brunn”, skriver organisationen vidare.

“Revolutionär nationalsocialism”

Nordiska motståndsrörelsen bildades redan 1997 och beskriver sig själva som en ”revolutionär nationalsocialistisk kamporganisation och ett registrerat politiskt parti”.

Nordiska motståndsrörelsen är en uttalat nationalsocialistisk organisation. Denna världsåskådning går igen i samtliga våra ideologiska visioner, såväl som i realpolitiska sakfrågor och ställningstaganden”, sammanfattar man sin ideologi.

Organisationens radikala ideologi och framtoning har lett till att flera svenska opinionsbildare och politiker öppet krävt att den förbjuds. I Finland är organisationen förbjuden sedan 2020, efter beslut i Högsta domstolen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!