Inrikes

Nordfronts utgivare fälls för HMF – största tryckfrihetsmålet någonsin

Örebro tingsrätt, där rättegången hölls.

En tidigare ansvarig utgivare för Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront dömdes idag till dagsböter för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.

Det handlar om det största tryckfrihetsmålet i Sverige. Emanuel Lärkestål, före detta ansvarig utgivare för Nordfront, stod åtalad i 107 fall för hets mot folkgrupp, bland annat för att Nordfront publicerat artiklar med bilder på klistermärken med Adolf Hitler på.
Fallet har drivits av justitiekanslern (JK) efter anmälningar från den yttrandefrihetskritiska organisationen Juridikfronten. Åklagaren yrkade på åtta månaders fängelse för Lärkestål, som frias i 46 fall och döms i 61. Domen är villkorlig och leder till dagsböter på 4 000 kronor.

– Å ena sidan är det en vinst att Manne (Lärkestål) friades på så många punkter och bara fick en villkorlig dom, å andra sidan visar det att Sverige är ett väldigt sjukt samhälle när vi får glädjas åt att vi inte fängslas för våra åsikter, säger Martin Saxlind från Nordiska motståndsrörelsen i en kommentar till Nya Dagbladet.

Det är oklart om någon part kommer att överklaga tingsrättens dom.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!