Nordfronts utgivare fälls för HMF – största tryckfrihetsmålet någonsin

publicerad 19 oktober 2018
Örebro tingsrätt, där rättegången hölls.

En tidigare ansvarig utgivare för Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront dömdes idag till dagsböter för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.

Det handlar om det största tryckfrihetsmålet i Sverige. Emanuel Lärkestål, före detta ansvarig utgivare för Nordfront, stod åtalad i 107 fall för hets mot folkgrupp, bland annat för att Nordfront publicerat artiklar med bilder på klistermärken med Adolf Hitler på.

Fallet har drivits av justitiekanslern (JK) efter anmälningar från den yttrandefrihetskritiska organisationen Juridikfronten. Åklagaren yrkade på åtta månaders fängelse för Lärkestål, som frias i 46 fall och döms i 61. Domen är villkorlig och leder till dagsböter på 4 000 kronor.

– Å ena sidan är det en vinst att Manne (Lärkestål) friades på så många punkter och bara fick en villkorlig dom, å andra sidan visar det att Sverige är ett väldigt sjukt samhälle när vi får glädjas åt att vi inte fängslas för våra åsikter, säger Martin Saxlind från Nordiska motståndsrörelsen i en kommentar till Nya Dagbladet.

Det är oklart om någon part kommer att överklaga tingsrättens dom.




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.