Nior bättre på engelska än svenska

publicerad 24 november 2013

Elever i den svenska skolan blir allt bättre på engelska. Detta märks tydligast bland niondeklassarna, som har ett högre snittbetyg i engelska än i svenska.

De elever som går i årskurs nio har rekordhöga slutbetyg i engelska, liksom rekordhöga poäng på de nationella proven, enligt en genomgång som Dagens Nyheter låtit göra.

”Omedelbar nytta av ämnet”
 Studier visar att elever upplever engelska som relevant för vardagen. De har omedelbar nytta av att kunna ämnet. Nyttan är inte lika tydlig för andra ämnen, säger Sverker Härd, enhetschef på Skolverket, till DN.

Men det är inte alla ämnen som visar en sådan förbättring som i engelskan. Resultaten i NO-ämnena har tillsammans med matematiken försämrats kontinuerligt. Där sticker även Sverige ut internationellt – eftersom en sådan försämring är sällsynt i andra länder.

I engelska missade endast 3,3 procent av elevkullen 2012 de uppsatta målen. I ämnet matematik var den siffran så hög som 17 procent.

Amerikaniserad värld
Förra året jämfördes språkkunskaperna i 14 europeiska länder i den så kallade ESLC-studien. Sverige låg i topp i engelska med lika bra resultat som Malta. Ett land med engelskan som ett officiellt språk, skriver DN.

En bidragande orsak till trenden är en allt mer globaliserad och amerikaniserad värld. Ungdomar idag ser oftare filmer på datorn och TV:n som är på engelska.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.