Inrikes

Nej till “spårbyte” för asylanter

En riksdagsmajoritet vill stoppa möjligheten till så kallat spårbyte för asylsökande. Migrationsverket menar att “spårbyte” – att asylsökande som har fått avslag istället söker arbetstillstånd – har blivit ett sätt för vissa nationaliteter att kringgå utvisningsbeslut.

Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är sedan tidigare emot, att asylsökande som har fått avslag i stället söker arbetstillstånd. Nu ställer sig Moderaterna och Kristdemokraterna bakom detta. Det skriver TT.
Problemet är ju att det här “spårbytet” används som ett sätt att kringgå exempelvis ett utvisningsbeslut, säger Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson Hans Eklind till SR/Ekot.

Möjligheterna till så kallat spårbyte infördes 2008 under Fredrik Reinfeldts första regering i samband med att reglerna för arbetskraftsinvandring lättades upp. Centerpartiet och Miljöpartiet har hårdast drivit frågan om spårbyte.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!