Nej till ”spårbyte” för asylanter

publicerad 25 november 2019

En riksdagsmajoritet vill stoppa möjligheten till så kallat spårbyte för asylsökande. Migrationsverket menar att ”spårbyte” – att asylsökande som har fått avslag istället söker arbetstillstånd – har blivit ett sätt för vissa nationaliteter att kringgå utvisningsbeslut.

Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är sedan tidigare emot, att asylsökande som har fått avslag i stället söker arbetstillstånd. Nu ställer sig Moderaterna och Kristdemokraterna bakom detta. Det skriver TT.

Problemet är ju att det här ”spårbytet” används som ett sätt att kringgå exempelvis ett utvisningsbeslut, säger Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson Hans Eklind till SR/Ekot.

Möjligheterna till så kallat spårbyte infördes 2008 under Fredrik Reinfeldts första regering i samband med att reglerna för arbetskraftsinvandring lättades upp. Centerpartiet och Miljöpartiet har hårdast drivit frågan om spårbyte.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.