Naturen viktig när svenskar åker på semester

publicerad 2 juli 2023
- av Sofie Persson
Visby ringmur på Gotland.

Svenskar värderar trädgårdar och skyddsvärda skogar högt när de ska åka på semester i sommar, visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Statens fastighetsverk. 79 procent anser också att det är naturen som lockar mest när man besöker historiska turistmål.

I en undersökning har Kantar Public på uppdrag av Statens fastighetsverk (SFV) tittat på svenskars semestervanor och önskemål. I den kan man se att natur- och grönområden är viktiga för svenskarna när de ska ut och turista i sommar.

Skyddsvärda skogar, marker och öar står högst på listan där 36 procent svarat och “helst vill besöka under sin kommande semester”. Även parker och trädgårdar är något åtskilliga vill besöka. Därefter följer statliga muséer och teatrar som 33 procent vill besöka. Däremot skiljer sig viljorna åt mellan könen där omkring hälften av kvinnorna vill besöka trädgårdar samtidigt som enbart en femtedel av männen önskar det. En tredjedel av männen vill hellre besöka historiska fästningar och fängelser, något kvinnorna dock inte är lika intresserade av då enbart 13 procent önskar det.

Natur, boende – och att lära sig något

Just naturen är dock viktig när man besöker ett historiskt turistmål – 79 procent av svenskarna anser att det är den som är mest lockande. Sex av tio svenskar värderar även att bo i närheten av natur när de åker på semester.

Vi ser ett starkt stöd för naturarvet. Nio av tio svenskar tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att bevara skyddsvärda skogar, marker och öar. Det är den högsta siffran bland alla våra skyddade besöksmål i Sverige och en viktig signal till Statens fastighetsverk som har många fantastiska naturmiljöer att förvalta, säger generaldirektör Ingrid Eiken.

Det som annars lockar med historiska besöksmål är att lära sig mer om historia eller att ha något att göra med familjen. 49 procent av svenska folket anser också att den främsta anledningen att besöka en historisk plats är att där finns mat och fika.

Längst ned på listan över vad som lockar svenskarna kommer viktiga minnesplatser och monument, som bara 10 procent vill besöka under kommande semester.

Undersökningen gjordes i en webbenkät till 1000 personer i åldrarna 18–79 år och som besvarades under mars 2023.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!