Natomotståndare protesterar i Stockholm

Det nya kalla kriget

publicerad 22 september 2023
- av Jan Sundstedt
Protester mot en svensk Natoanslutning har arrangerats på många håll i landet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I morgon lördag arrangerar nätverket Nej till Nato en manifestation på Odenplan i Stockholm för att protestera mot en svensk Nato-anslutning, ”stoppa krigshetsen” och ”stå upp för Sveriges suveränitet”.

Riksdagen har röstat för svenskt medlemskap i krigsalliansen Nato och därmed sagt upp Sveriges traditionella alliansfrihet och arbetet för fred och kärnvapennedrustning”, skriver man och kallar beslutet för ”kuppartat och djupt odemokratiskt”.

Man menar också att ett medlemskap i Nato ”ökar risken att vi får utländska militärbaser och kärnvapen på svenskt territorium” – samt risken att Sverige dras in i krig.

Kampen mot Sveriges medlemskap och mot Natos krigspolitik är inte över även om Sverige blir medlem. Kom med i protesterna mot regeringens förslag att ställa huvuddelen av svensk militär under Natos direkta befäl!”, förkunnar man vidare.

”Skördat miljoner människoliv”

Enligt arrangörerna är Nato inte att betrakta som någon vanlig försvarsallians, utan en ”krig- och kärnvapenallians i USA:s intresse” vars medlemsländer bland annat deltagit i anfallskrig mot Serbien, Libyen, Afghanistan och Irak och ”skördat miljoner människoliv”.

 

Nato tar sig rätten att kriga i alla väderstreck och på världens alla hav och i rymden. Försvar av Sverige bör inriktas på försvar av vårt eget lands territorium – inte på krig utomlands under Natos befäl och i främmande makts intresse”, fortsätter man och kräver att Sverige inte ansluter sig till militäralliansen och hålls utanför imperialistiska krig.

Manifestationen I Stockholm börjar klockan 14 i morgon, men även i andra städer kommer det under lördagen att hållas manifestationer mot en svensk Natoanslutning, enligt arrangörerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!