Nationalsocialister demonstrerar i Borlänge

Under dagen har Nordiska motståndsrörelsen demonstrerat i Borlänge. Närmare 400 personer har slutit upp under parollen "mot folkförrädare och storfinans".

publicerad 1 maj 2016
Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerar på 1 maj i Borlänge.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg i Borlänge har uppmärksammats massivt i olika medier under dagen. Mycket har handlat om fördömanden och diskussioner om huruvida organisationen överhuvudtaget har rätt att demonstrera denna dag eller någonsin.

Mellan 300 till 400 personer beslutade sig dock för att sluta upp i tåget och många fler – både lokalbor och tillresta finns på plats för att titta på tåget eller lyssna på de efterföljande talen. Politiska motståndare på den yttersta vänsterkanten har också varit på plats under dagen och vid ett tillfälle utbröt det bråk där både nationalsocialister, vänsterextremister och polis var inblandade. Det har dock inte rapporterats om några allvarligare skador och i övrigt har tillställningen gått relativt lugnt till.

Nya Dagbladet frågar Joel, som kommit från en grannkommun för att titta på tåget vad han anser om demonstrationen:

– Jag vet inte riktigt, jag kan tycka att alla har rätt att demonstrera och torgföra sina åsikter och sedan får människor själva avgöra om de håller med eller inte. Jag förstår inte alls de som försöker störa och tysta de som demonstrerar faktiskt. Då är det bättre om de går i egna tåg.

En annan person som är på plats för att lyssna på talen berättar att han tycker att dagen har flutit på bra, att polisen gjort ett bra arbete och att han inte upplevt några allvarliga störningar.

Nej ingenting vad jag har sett, det har varit lugnt och mycket folk på plats som vill visa sitt missnöje mot politikerna.

Nordiska motståndsrörelsen betonar att organisationen inte bara är verksam i Sverige utan har grenar även i Finland och Norge genom att låta finska och norska företrädare hålla tal på sina modersmål. I korta drag var budskapen hur makteliten är korrupt och skadlig och hur dessa måste bytas ut samt hur storfinansen ligger bakom bland annat massinvandringen till Sverige och vad denna leder till. Man talade också om hur svenskar och invandrare behandlas olika av rättsväsendet och hur invandrare som begått grova brott sällan får några kännbara straff.

Organisationen uppmärksammade även åhörare på att Fredrik Vejdeland, en framträdande medlem och tidigare ansvarig utgivare för Nordfront egentligen skulle ha talat på evenemanget men istället tvingas sitta i fängelse, dömd för hets mot folkgrupp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!