Ökning av narkotikadödsfall

publicerad 29 november 2023
- av Sofie Persson
En stor andel avlidna har tidigare haft kontakt med psykiatrin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under 2022 ökade mängden läkemedels- och narkotikarelaterade dödsfall i Sverige, enligt ny statistik från Socialstyrelsen. Främst ökade antalet självmordsfall bland män.

Antalet dödsfall på grund av läkemedels- och narkotikaförgiftningar ökade under flera år på 2010-talet, men började gå ner under 2018. Under coronakrisen minskade antalet dödsfall ytterligare, men under förra året vände kurvan åter och ökade med elva procent jämfört med 2021. De högsta siffrorna noteras bland personer som avlidit till följd av suicid med läkemedel eller narkotika.

Där är nivån den högsta sedan data om substanser började redovisas 2012. Framförallt har ökningen skett bland män, säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Under förra året stod självmord, hos både kvinnor och män, för cirka en tredjedel av alla dödsfall orsakade av narkotika- och läkemedelsförgiftningar. Samtidigt var omkring 43 procent olycksfallsförgiftningar, så kallade överdoser.

Vanligt med missbruksdiagnoser

Vidare kunde man se att en stor andel avlidna haft kontakt med psykiatrin tidigare. Försämringssyndrom, inklusive depression, var registrerade hos en tredjedel av självmordsfallen. Bland de som avlidit av överdoser var missbruksdiagnoser vanliga.

Många förgiftningar inkluderar både narkotikaklassade läkemedel och narkotika utan medicinsk användning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!