MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Nämndemannens utfall mot SD: ”Sverige behöver inga rasister”

publicerad 7 april 2020

Sepideh Erfani, nämndeman och före detta socialdemokratisk ledamot i Haninge kommun, lade nyligen upp en bild med Jimmie Åkesson med förtejpad mun på hennes privata Facebooksida. ”Helt rätt”, kommenterade hon inlägget.

Sepideh Erfani har sedan första januari i år ett förtroendeuppdrag som nämndeman på Södertörns tingsrätt där hon tjänstgör var tredje vecka.

Nämndemännens roll är att tjänstgöra i tingsrätter, hovrätter, förvaltningsrätter och kammarrätter. De dömer i olika mål och ärenden men enbart inom det straffrättsliga området. Nämndemännen har ett opolitiskt förtroendeuppdrag även om de nomineras av de politiska partierna.

Domstolarna kontrollerar lämpligheten hos en nämndeman innan tillsättning genom att begära ett utdrag ur belastningsregistret. Däremot görs inga systematiska kontroller över vad nämndemännen skriver på sociala medier. Nämndemannen får heller inte vara försatt i konkurs.

NB Nyhetsbyrån har intervjuat Göran Lundahl, lagman vid Lunds tingsrätt, som kommenterar uppdraget.

En nämndeman skall verka och uppträda på ett sätt som inte skadar domstolarnas förtroende. Om vi informeras om att ett nämndeman skrivit olämpliga kommentarer på sociala medier kallar vi upp till samtal. Nämndemännen har självfallet yttrandefrihet som alla andra, men det görs en bedömning i det enskilda fallet. Vi kan varna, stänga av, samt entlediga om det framkommer att nämndemannen agerat olämpligt. Det behöver inte endast handla om olämpliga kommentarer eller inlägg på sociala medier, utan det kan vara olämpligt beteende som fortkörning eller liknande. Jag vill i alla fall inte kommentera enskilda fall, men min tolerans är synnerligen låg, menar Göran Lundahl.

Sepideh Erfani var tidigare ett toppnamn inom dåvarande Folkpartiet i Haninge kommun, men hoppade av 2010 då hon känt sig motarbetad inom partiet efter en infekterad intern strid. Hon behöll dock sin stol i fullmäktige, men för oppositionspartiet Socialdemokraterna. Där hade hon förtroendeuppdrag som ledamot i socialnämnden fram till slutet på mandatperioden 2018.

Meeri Wasberg är nuvarande ordförande för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen i Haninge kommun. Hon vill inte kommentera Sepideh Erfanis uttalande på Facebook, men tackade för informationen.

Sven Pernils är ledamot för Sverigedemokraterna och sitter i kommunfullmäktige i Huddinge. Han är även nämndeman på Södertörns tingsrätt.

Som nämndeman gäller det att tänka till två gånger innan man häver ut sig något på sociala medier. Där har vi alla ett ansvar då det är viktigt att föregå med gott exempel. Det här uttalandet från Sepideh Erfani lär bli en fråga mellan henne och det parti hon företräder. Det är ett riktigt olämpligt uttalande, en form av trakasseri mot Jimmie Åkesson. Hade denna förolämpning riktats mot en privatperson hade det säkert upplevts mer kränkande mot vederbörande. Tyvärr får partiföreträdare som Jimmie Åkesson utstå en hel del. Jag är faktiskt förvånad att Åkesson orkat stå ut i så många år då han mottagit inte bara trakasserier, utan även olika typer av fysiskt våld, menar Sven Pernils.

I februari förra året dömdes asylaktivisten Elin Ersson för brott mot luftfartslagen då hon hindrat ett flygplan med en utvisningsdömd afghansk man att lyfta. En av nämndemännen hade då redan innan rättegången kallat Elin Ersson för ”brottsling” i ett inlägg på Facebook. Nämndemannen, som även var politiker i Sverigedemokraterna sparkades i det fallet för kommentaren med motiveringen från lagmannen att han ansåg nämndemannen vara jävig. Rättegången fick senare göras om utan SD-nämndemannen.

Hade nämndemannen Sepideh Erfani hamnat i en rättsprocess där en av företrädarna var sverigedemokrat, skulle förmodligen domen vara klar redan innan rättegången påbörjats. En nämndeman skall vara helt opartisk och ta ett objektivt beslut baserat på det som presenteras i rättegången. Jag tror hon skulle ha svårt att vara opartisk här, hon hade säkert velat klämma till företrädaren i ett sådant fall. Därför hade varit ytterst olämpligt att hon skulle döma vid ett mål med en företrädare från Sverigedemokraterna, säger Sven Pernils till Nyhetsbyrån och tillägger att han inte tror Erfanis tilltag resulterar i en varning.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend