Myndigheten för psykologiskt försvar får utökat uppdrag

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 30 augusti 2023
- av Isac Boman
Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar och Magnus Hjort, vikarierande generaldirektör för MPF.

Nyligen fick MPF i uppdrag att stärka den svenska försvarsförmågan ”att motstå otillbörlig informationspåverkan riktad mot den svenska socialtjänsten” i samband med att påståenden om att svensk socialtjänst kidnappar invandrarbarn fått stor spridning på nätet.

Nu utvidgas uppdraget och ska även inkludera påverkanskampanjer relaterade till skändningar av religiösa skrifter – dessutom vill regeringen ge myndigheten mer pengar.

– Att vi är källkritiska och funderar en gång extra vad vi sprider vidare är något vi alla behöver tänka på. En sådan medvetenhet är det viktigaste verktyget vi har för att undvika att bli påverkade av utländska aktörer som försöker skada Sverige och svenska intressen, sa Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, under en pressträff.

Bakgrunden är de uppmärksammade koranbränningarna i Sverige som skapat mycket starka reaktioner i den muslimska världen och som enligt regeringen och Säkerhetspolisen lett till en förhöjd hotbild mot landet.

Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och är fortsatt en måltavla för riktade påverkanskampanjer från bland annat utländska aktörer”, skriver regeringen i ett pressmeddelande och pekar ut Ryssland och Iran som två sådana aktörer, utan att gå in i detalj på hur kampanjerna orkestreras av länderna.

Utöver tilläggsuppdraget att bekämpa påverkanskampanjer relaterade till koranbränningarna, föreslår regeringen att MPF får höjda anslag med åtta miljoner kronor per år under de kommande åren.

– Svenska myndigheter måste bilda en enad front mot den informationspåverkan som just nu riktas mot Sverige, kommenterade Bohlin vidare och hävdade att det var ”delvis samma aktörer” som låg bakom desinformationen om att svensk socialtjänst kidnappar barn som nu sprider falska påståenden om koranbränningarna.

– En konsekvens är att den fria åsiktsbildningen hämmas.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!