MSB-rapport: NewsVoice är en del av den ryska infrastrukturen

publicerad 29 oktober 2018
- av Alexander Almqvist

En rapport som finansierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) påstår utan bevis att NewsVoice är ”explicit pro-Kreml” och en del i de ryska påverkanskampanjerna mot Sverige.

Under måndagen presenterade ett forskarlag från Institute for Strategic Dialogue (ISD) och London School of Economics (LSE) Arena den MSB-finansierade studien ”Smearing Sweden – International Influence Campaigns in the Swedish Election 2018”. Studien är författad av Chloe Colliver, Peter Momerantsev, Anne Applebaum och Jonathan Birdwell.

I studien, som handlar om utländska påverkansförsök mot det svenska valet, beskrivs alternativmediasajten NewsVoice som en propagandakanal åt den ryska staten och som en del av den ryska infrastrukturen.

Vi identifierade exempel på explicit pro-Kreml media i det svenska ekosystemet online, med nischade bloggar som NewsVoice.se, som har en blanding av anti-väst, pro-Kreml propaganda, konspirationsteorier och anti-Nato media. Sajter som NewsVoice, en liten blogg med bara 453 följare på Twitter och ännu mindre på andra sociala medier plattformar, demonsterar den relativt begränsade infrastrukturen som finns online i Sverige för att främja pro-Kreml propaganda eller koordinera kampanjer”, skriver man i rapporten.

Några bevis för att NewsVoice skulle samarbeta med den ryska staten presenteras inte i rapporten.

Även Nya Dagbladet omnämns i rapporten där det står:

Några av de mest populära internettidningarna bland högern, som Nya Dagbladet och Fria Tider, främjar narrativ som är i linje med Kremls agenda, men det betyder inte att de explicit stödjer Kreml och det kan inte sägas vara deras främsta agenda i Sverige.”

NewsVoice kommer att bemöta anklagelserna som riktats mot dem i rapporten.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!