MP vill avskaffa betyget F

Det nya kalla kriget

publicerad 20 november 2023
- av Sofie Persson
Förra året lämnade omkring 18 000 elever nionde årskursen utan gymnasiebehörighet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Miljöpartiet föreslår att avskaffa betyget F (underkänt) i skolorna. Partiet hänvisar till att man ska minska stressen för eleverna och konstaterar att F-betyg kan hindra elever från att kvalificera sig för gymnasieutbildning.

Miljöpartiets partistyrelse föreslog inledningsvis att utföra en utredning om möjligheten att avskaffa underkända betyg, men på partiets kongress beslöt man dock att arbeta för att omedelbart avskaffa F-betyget.

Stressen är enorm bland elever, och det här är ett förslag som kan påverka på riktigt, säger Fabian Lidbaum från Grön Ungdom till skattefinansierade SR. Vi kommer att bidra till att hundratusentals elever som får en chans i arbetslivet till ett bättre liv, tillägger han.

Förra året lämnade cirka 15 procent elever nian utan gymnasiebehörighet. Partiets språkrör Märta Stenevi framhåller att många unga behöver tre år till i skolan för att undvika att bli indragna i exempelvis gängkriminalitet.

Det som händer nu är att vi har ungdomar som i en oerhört formativ ålder får höra att de misslyckades och därför är underkända, och då tappar vi dem ur skolan, säger hon till TT.

MP vill också att betygen ska börja gälla från årskurs 7, inte årskurs 6 som det är idag

Regeringen Kristersson har i nuläget inte för avsikt att ompröva gränsen mellan godkänt och icke godkänt betyg, något som slogs fast när man lanserade en ny en statlig utredning om skolan i mars.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!