Motdemonstranter tilläts bära maskering under 1 maj-tåg

publicerad 1 maj 2017
Flertalet motdemonstranter gick maskerade bredvid polisen utan några ingripanden

Under ett tillståndsgivet 1 maj-tåg i Falun som arrangerades av Nordiska motståndsrörelsen tilläts motdemonstranter att maskera sig medan de försökte störa demonstrationståget längs marschvägen och skanderade slagord mot arrangören utan att polisen ingrep.

Nya Dagbladet var på plats och bevakade dagens 1 maj-demonstrationer i Falun. Nordiska motståndsrörelsen som hade demonstrationstillstånd marscherade ifrån regementet till Stora torget. Under marschvägen dök vänsteraktivister upp och började skandera slagord mot deltagarna i tåget.

En del av vänsteraktivisterna var maskerade och tilläts bära maskeringen längs marschvägen samtidigt som de försökte störa demonstrationståget trots att det råder maskeringsförbud i samband med demonstrationer i Sverige. Poliserna som gick längs med tåget ingrep inte trots upprepade påpekanden ifrån arrangörerna.

Händelsen kommer att polisanmälas enligt uppgift till Nya Dagbladet.


Fakta maskeringsförbud

Den som på allmän plats deltar i en allmän sammankomst enligt ordningslagen (1993:1617), som utgör demonstration eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet, får inte helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation, om det vid sammankomsten uppkommer en störning av den allmänna ordningen eller en omedelbar fara för en sådan störning.

 

Källa: Riksdagsförvaltningen
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.