Morddömde Frunze Saghatelyan fritogs trots förhöjd säkerhet

Invandrarvåldet

publicerad 14 april 2023
- av Jan Sundstedt
Frunze Saghatelyan härstammar ifrån Armenien men har beviljats svenskt medborgarskap.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På torsdagen fritogs morddömde 17-årige Frunze Saghatelyan från en kriminalvårdstransport i Södertälje av minst två maskerade personer, som sedan lämnade platsen med bil.

Fritagningen ägde rum i samband med ett tandläkarbesök i centrala Södertälje strax före klockan tio på torsdagsförmiddagen. När transportörerna från Kriminalvården anlände till tandläkarmottagningen körde en bil upp bredvid dem. Flera maskerade personer hoppade ut och tvingade under vapenhot med sig Saghatelyan innan de körde iväg.

– Det är vad vi bedömer som en väpnad fritagning, eftersom personerna som utförde den var beväpnade med skjutvapenliknande föremål, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården till TT.

Ingen av de tre kriminalvårdarna skadades under händelsen. Den fritagne omhändertogs enligt LVU och var placerad på ett särskilt ungdomshem.

Polisen sökte under dagen efter gärningsmännen och fordonet, bland annat med hjälp av en polishelikopter.

– Helikoptern har en bra överblick och kan förflytta sig över ett större område, säger polisens presstalesman Towe Hägg, som i övrigt är förtegen kring händelsen.

En förundersökning om grovt olaga hot och grovt vapenbrott har inletts. Den fritagne betraktades som rymningsbenägen, enligt Ulf Mossberg.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!