Moderaterna vill dra tillbaka medborgarskap

Migrationskrisen i Europa

publicerad 22 november 2023
- av Jan Sundstedt
Gunnar Strömmer ser personligen inga hinder mot att göra vissa invandrarbrottslingar statslösa.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den SD-stödda regeringen har lovat att ta krafttag mot den invandrarrelaterade brottsligheten och vill nu också se över möjligheterna att dra tillbaka medborgarskap – även i de fall där personen i fråga inte är medborgare i något annat land än Sverige.

Förslaget berör primärt individer som antingen beskrivs som “systemhotande” eller som fuskat eller hotat sig till sina svenska medborgarskap.

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) ska regeringen nu utreda vilka möjligheter det faktiskt finns att rent konkret dra tillbaka dessa brottslingars medborgarskap.

– Vi tar sikte på två konkreta situationer, det ena är när någon har begått allvarliga systemhotande brott, exempelvis terrorism. Den andra situationen är när någon har hotat sig till eller mutat sig till medborgarskap eller lämnat falska uppgifter, säger han i en intervju med statsfinansierade Sveriges Radio.

“Ser inga hinder”

Enligt Strömmer bör det vara möjligt att dra tillbaka brottslingars medborgarskap även om det innebär att de blir statslösa – detta just om personen i fråga hotat sig till ett medborgarskap eller medvetet lämnat felaktiga uppgifter.

– Det är folkrättsligt möjligt … Jag ser själv inga hinder mot det men det ligger i en utredning och vi får se vad den utredningen kommer fram till, fortsätter han.

Utredningen ifråga ska vara färdig om drygt ett år. Exakt hur man i så fall skulle gå till väga för att utvisa någon där det inte finns ett mottagarland är i dagsläget ingenting justitieministern kan svara på.

Sedan tidigare har även Sverigedemokraterna förespråkat denna typ av åtgärder och att man nu backas upp av M i denna fråga betraktas som en stor delseger för partiet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!