Misstänkte gärningsmannen skulle utvisas

publicerad 9 april 2017

Den misstänkte gärningsman som greps i fredags kväll har ett beslut om utvisning till Uzbekistan som vunnit laga kraft december 2016.

Den 23 februari 2017 mottog Polismyndigheten ärendet från Migrationsverket då personen inte har hörsammat beslutet att själv resa ut och inte heller inställt sig till Migrationsverket på kallelse. Den 27 februari 2017 efterlyste Polismyndigheten personen som avviken.

Verkställigheter med tvång till Uzbekistan sker endast i begränsad omfattning och med stor restriktivitet. Bakgrunden till detta är en dom i Europadomstolen från 2012 samt en rättslig kommentar från Migrationsverket från 2015. Huvudregeln är att endast frivilliga utresor, utan eskort och utan myndighetskontakt kan genomföras.

I nuläget har Polismyndigheten cirka 18 000 öppna verkställighetsärenden som överlämnats från Migrationsverket. Av dessa är ca 12 500 avvikna. Arbetet med att lokalisera de personer som avvikit är både tidskrävande och resurskrävande.

Under 2015 – mars 2017 har Migrationsverket överlämnat 137 ärenden från Uzbekistan där personen avvikit. Samma period har 63 ärenden överlämnats där tvångsmedel bedöms nödvändigt för verkställighet. Totalt har polismyndigheten ca 260 personer från Uzbekistan för verkställighet, cirka 120 ska verkställas Uzbekistan, övriga till andra länder inom och utanför Europa.

 

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.