Svenska ministrar får lön i sin frånvaro

publicerad 6 maj 2014

Flera regeringsministrar och statsråd sjukanmäler sig inte trots att de är frånvarande från sina arbetsuppgifter. På så sätt får de ut hela lönen och undviker karensdagar och löneavdrag.

Det handlar bladn annat om Birgitta Ohlsson, Annie Lööf och statsminister Fredrik Reinfeldt som kunnat åtnjuta full lön samtidigt som de är frånvarande från sina uppdrag, avslöjar DN som granskat har granskat samtliga statsråds lönespecifikationer från 2006.

Sedan 2006 har endast tre ministrar sjukanmält sig. Senast de skedde var i december 2009 då sjukskrev sig finansminister Anders Borg i två dagar. Sammanlagt har ändå 17 ministrar varit frånvarande och ändå kunnat kvittera ut hela lönen.

Det handlar om en summa på omkring 60 000 kronor som har betalats ut till ministrarna, istället för att ha dragits av lönen, skriver DN.

Men ministrarna har inte gjort något fel när man inte sjukanmält sig, menar statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe.

– Statsråden och statsministern har sina uppdrag dygnet runt och året runt. Även om de inte kan delta i något möte – oavsett orsak. Bestämmelsen har sett likadan ut sedan lång tid tillbaka och jag kan konstatera att det sällan görs avsteg från den huvudprincipen, det vill säga att statsråd alltid är i tjänst, säger hon till DN.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.