Miljöpartiet och Fi föreslås samarbeta för att klara riksdagsspärren

publicerad 6 augusti 2018

När valet närmar sig riskerar både Miljöpartiet och Feministiskt initiativ att hamna utanför riksdagen. Nu föreslår två vänsterdebattörer ett valtekniskt samarbete mellan partierna.

De två vänsterdebattörerna Carl Granklint Rask (Fi) och Karl Holmberg (MP) går i en gemensam artikel i Svenska Dagbladet ut med uppmaningen till sina partier: ”Släpp prestigen – det är dags att visa att även vänstern kan vara smart och samarbetsvillig”.

Bakgrunden är den senaste tidens många opinionsundersökningar där trenden pekar mot att varken Miljöpartiet eller Feministiskt initiativ kommer att klara spärren till riksdagen på fyra procent i årets val. För att inte göra alla dessa vänsterröster bortkastade menar debattörerna att ett valtekniskt samarbete kan vara lösningen, där båda partierna får riksdagsmandat under ett gemensamt partinamn, förmodligen Miljöpartiet.

Denna valtekniska metod har använts vid ett tillfälle tidigare i Sverige. Det var vid valet 1985 då Kristen demokratisk samling (idag Kristdemokraterna) och Centerpartiet samarbetade i valet 1985 under beteckningen ”Centern”. Kandidater från Kristen demokratisk samling stod med på riksdagslistor märkta ”Centern”, och det på den tiden lilla partiet fick på det sättet in en plattform i riksdagen.

Förutom den primära frågan om den politiska överlevnaden ser debattörerna stora ideologiska likheter mellan partierna som skulle kunna utgöra en bas för ett samarbete. Den främsta likheten är att partierna inte tillhör Alliansen utan står till vänster i politiken. Vidare framhåller Granklint Rask och Holmberg:

Partierna har starkt stöd hos unga, urbana, kvinnor och akademiker. Utsatta grupper betonas ofta i samhällsanalyserna. Båda har starka kopplingar till de senare sociala folkrörelserna som fredsrörelsen, jämställdhetsrörelsen med Grupp 8 och stödstrumporna i spetsen, antikärnkraftsrörelsen och miljörörelsen. Partierna är kritiska till den klassiska höger-vänster-skalan och hör framförallt hemma på samma sida av GAL-TAN-skalan (Grön-Alternativ-Libertär mot Traditionalistisk-Auktoritär-Nationalistisk) med SD som gemensam motpart.”
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.