Riksdagsvalet 2018

Miljöpartiet och Fi föreslås samarbeta för att klara riksdagsspärren

När valet närmar sig riskerar både Miljöpartiet och Feministiskt initiativ att hamna utanför riksdagen. Nu föreslår två vänsterdebattörer ett valtekniskt samarbete mellan partierna.

De två vänsterdebattörerna Carl Granklint Rask (Fi) och Karl Holmberg (MP) går i en gemensam artikel i Svenska Dagbladet ut med uppmaningen till sina partier: ”Släpp prestigen – det är dags att visa att även vänstern kan vara smart och samarbetsvillig”.
Bakgrunden är den senaste tidens många opinionsundersökningar där trenden pekar mot att varken Miljöpartiet eller Feministiskt initiativ kommer att klara spärren till riksdagen på fyra procent i årets val. För att inte göra alla dessa vänsterröster bortkastade menar debattörerna att ett valtekniskt samarbete kan vara lösningen, där båda partierna får riksdagsmandat under ett gemensamt partinamn, förmodligen Miljöpartiet.

Denna valtekniska metod har använts vid ett tillfälle tidigare i Sverige. Det var vid valet 1985 då Kristen demokratisk samling (idag Kristdemokraterna) och Centerpartiet samarbetade i valet 1985 under beteckningen “Centern”. Kandidater från Kristen demokratisk samling stod med på riksdagslistor märkta ”Centern”, och det på den tiden lilla partiet fick på det sättet in en plattform i riksdagen.

Förutom den primära frågan om den politiska överlevnaden ser debattörerna stora ideologiska likheter mellan partierna som skulle kunna utgöra en bas för ett samarbete. Den främsta likheten är att partierna inte tillhör Alliansen utan står till vänster i politiken. Vidare framhåller Granklint Rask och Holmberg:

Partierna har starkt stöd hos unga, urbana, kvinnor och akademiker. Utsatta grupper betonas ofta i samhällsanalyserna. Båda har starka kopplingar till de senare sociala folkrörelserna som fredsrörelsen, jämställdhetsrörelsen med Grupp 8 och stödstrumporna i spetsen, antikärnkraftsrörelsen och miljörörelsen. Partierna är kritiska till den klassiska höger-vänster-skalan och hör framförallt hemma på samma sida av GAL-TAN-skalan (Grön-Alternativ-Libertär mot Traditionalistisk-Auktoritär-Nationalistisk) med SD som gemensam motpart.”

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!