Platsbristen på landets anstalter

Mer än vart tredje svenskt fängelse är överfullt

publicerad 9 april 2019

Situationen i landets fängelser är värre än på länge. Enligt Kriminalvården var mer än vart tredje svenskt fängelse överfullt förra veckan. Myndigheten spår även en framtid där situationen riskerar att bli ännu värre.

Häkten och fängelser runt om i landet har haft en kraftig ökning av antalet intagna. Situationen har bland annat lett till att intagna tvingas dela på celler som är byggda för en person.

– Situationen är mycket ansträngd, säger Hanna Jarl, anstalts- och häktesdirektör på Kriminalvården till SVT.
Situationen kommer sannolikt även att bli värre. Förra veckan var 17 av Sveriges 45 fängelser överfulla. I snitt är 97 procent av Sveriges fängelseplatser fulla, jämfört med 85 procent för fem år sedan. På flera fängelser är situationen så ansträngd att besöksrummen används som celler.

– Den siffran är sannolikt högre i morgon, det är åt det hållet det går. Vi ser en ökad tillströmning, inte bara i det korta perspektivet. Det är en trend vi tror kommer stå sig, säger Hanna Jarl.

I slutet av förra året beslutade Kriminalvården att man ska bygga ut både anstalter och häkten med över 1100 nya platser. Dock så motsvarar det bara hälften av de platser som tros komma att behövas i framtiden. I regeringens vårändringsbudget finns ett förslag om att Kriminalvården ska få ytterligare 335 miljoner i år.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!