Mer än vart tredje svenskt fängelse är överfullt

Platsbristen på landets anstalter

publicerad 9 april 2019

Situationen i landets fängelser är värre än på länge. Enligt Kriminalvården var mer än vart tredje svenskt fängelse överfullt förra veckan. Myndigheten spår även en framtid där situationen riskerar att bli ännu värre.

Häkten och fängelser runt om i landet har haft en kraftig ökning av antalet intagna. Situationen har bland annat lett till att intagna tvingas dela på celler som är byggda för en person.

– Situationen är mycket ansträngd, säger Hanna Jarl, anstalts- och häktesdirektör på Kriminalvården till SVT.


Annonser:


Situationen kommer sannolikt även att bli värre. Förra veckan var 17 av Sveriges 45 fängelser överfulla. I snitt är 97 procent av Sveriges fängelseplatser fulla, jämfört med 85 procent för fem år sedan. På flera fängelser är situationen så ansträngd att besöksrummen används som celler.

– Den siffran är sannolikt högre i morgon, det är åt det hållet det går. Vi ser en ökad tillströmning, inte bara i det korta perspektivet. Det är en trend vi tror kommer stå sig, säger Hanna Jarl.

I slutet av förra året beslutade Kriminalvården att man ska bygga ut både anstalter och häkten med över 1100 nya platser. Dock så motsvarar det bara hälften av de platser som tros komma att behövas i framtiden. I regeringens vårändringsbudget finns ett förslag om att Kriminalvården ska få ytterligare 335 miljoner i år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.