Krismöte kring överfulla häkten

Platsbristen på landets anstalter

publicerad 3 mars 2019

På fredagen hölls ett krismöte i Stockholm. Polisen, Kriminalvården, åklagarmyndigheten och flera andra myndigheter möttes för att hitta nödlösningar på problemen med att det inte finns platser för misstänkt kriminella på landets häkten. Det rapporterar Ekot. 

Situationen är mycket allvarlig. Vi har nu överfulla häkten på en nivå som innebär att 23 av 32 häkten i landet har mer än 100 procents beläggning och det är helt oacceptabelt mycket”. Det säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården, till Ekot.

Polisen har många gånger fått vända, när man har kört misstänkta från domstolen till häktet. Det har varit fullt. I häktena sitter 130 personer som redan är dömda till fängelse – men inte kan flyttas dit, därför att många fängelser också är överfulla.

Arbetsgrupper skall nu bildas för att utreda hur häktade skall sättas i dubbelrum, trots risk för bråk och problem för personalen. Häktade skall inte kunna samtala med varandra om vissa brott.

Nils Öberg är bekymrad för de konsekvenser detta kan få för rättsväsendet. Han säger, att dagens situation riskerar att förvärras under de närmaste månaderna. Det går inte att ha en situation med 100 procents beläggning eller t o m mer. ”Vi skall vara maximalt 90 procent belagda”, säger han.

 

Christopher Jarnvall/NB NyhetsbyrånLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.