Platsbristen på landets anstalter

Krismöte kring överfulla häkten

På fredagen hölls ett krismöte i Stockholm. Polisen, Kriminalvården, åklagarmyndigheten och flera andra myndigheter möttes för att hitta nödlösningar på problemen med att det inte finns platser för misstänkt kriminella på landets häkten. Det rapporterar Ekot. 

Situationen är mycket allvarlig. Vi har nu överfulla häkten på en nivå som innebär att 23 av 32 häkten i landet har mer än 100 procents beläggning och det är helt oacceptabelt mycket“. Det säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården, till Ekot.
Polisen har många gånger fått vända, när man har kört misstänkta från domstolen till häktet. Det har varit fullt. I häktena sitter 130 personer som redan är dömda till fängelse – men inte kan flyttas dit, därför att många fängelser också är överfulla.

Arbetsgrupper skall nu bildas för att utreda hur häktade skall sättas i dubbelrum, trots risk för bråk och problem för personalen. Häktade skall inte kunna samtala med varandra om vissa brott.

Nils Öberg är bekymrad för de konsekvenser detta kan få för rättsväsendet. Han säger, att dagens situation riskerar att förvärras under de närmaste månaderna. Det går inte att ha en situation med 100 procents beläggning eller t o m mer. “Vi skall vara maximalt 90 procent belagda“, säger han.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Kriminalvården