Mehmet Kaplan åt middag med terroranstrukna företrädare

publicerad 14 april 2016
Mehmet Kaplan (MP)

Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan är i blåsväder. Flera bilder har läckt som visar hur den miljöpartistiske ministern äter middag med Grå vargarna, en ultranationalistisk organisation från Turkiet.

Det handlar om en middag som Mehmet Kaplan närvarade vid i juli 2015. På bilder från middagen kan man se hur personer som Ilhan Senturk, svensk ordförande för Grå vargarna, sitter vid Kaplans bord.

Grå vargarna är en ultranationalistisk turkisk organisation som anklagats för terrorism mot kurder, armenier och politiska dissidenter.

Vid Kaplans bord fanns också Barbaros Leylani, dåvarande vice ordförande för Turkiska riksförbundet. Leylani har lämnat Turkiska riksförbundet efter att under ett tal på Sergels torg ha kallat armenier för “hundar”.

– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna!

I ett pressmeddelande tar Mehmet Kaplan avstånd från politisk extremism och terrorism men menar att han inte kan ha koll på alla som närvarar vid hans möten.

Som gäst på en tillställning är det svårt att kontrollera alla andra som är närvarande, det måste även organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för. Men såklart har vi ett ansvar och det är tydligt att vi har brustit i rutinerna. Jag tar även avstånd från Tumsiads agerande om de medvetet har bjudit in en representant för en högerextrem organisation, säger Kaplan i pressmeddelandet.

Fakta: Grå vargarna

Grå vargarna (turkiska: Bozkurtlar) är en turkisk ultranationalistisk ungdomsorganisation.

Grå vargarna är det turkiska partiet Nationella aktionspartiets (MHP) ungdomsorganisation.

Organisationen har anklagats för terrorism, och har enligt turkiska myndigheter mördat 694 personer mellan 1974 och 1980.

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!