Medicinsk åldersbedömning av asylsökande: Tre av fyra över 18 år

publicerad 30 maj 2017

76 procent av de ålderstestade asylanter som tagit sig till Sverige bedöms vara över 18 år gamla, visar Rättsmedicinalverkets första medicinska åldersbedömningar.

Under tisdagen offentliggjorde ett Rättsmedicinalverket utlåtande om de 581 asylsökare som man gjort en medicinsk åldersbedömning av – röntgenundersökning av visdomständer och magnetkameraundersökning av knäleden.

Rättsmedicinalverket bedömde att i 442 av 581 ärenden, 76 procent, så talade det för att den undersökta var över 18 år. 96 procent av de som undersöktes var män och undersökning.

Statsminister Stefan Löfven säger till Expressen att de resultatet från de medicinska åldersbedömningarna ger ”ett underlag som kan ge myndigheterna en säkrare grund att fatta sina beslut på”.

Migrationsverket har beställt 4 200 åldersbedömningar av asylsökande som tagit sig till Sverige. Uppemot 14 000 asylsökande kan komma att ålderstestas, rapporterar Sveriges Radio.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.