MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Maud Olofsson vägrar frågas ut om Nuon-affären

publicerad 26 mars 2014

Den förre näringsministern Maud Olofsson (C) har kallats till utfrågning av Konstitutionsutskottet om statliga Vattenfalls uppköp av energibolaget Nuon. Men Olofsson vägrar infinna sig.

Det har enligt Peter Eriksson, KU:s ordförande, inte inträffat på 20 år att någon vägrat granskas av KU.

Det är helt oacceptabelt om en före detta minister på det viset ska kunna stoppa eller begränsa en granskning, säger han till TT.

I sin roll som näringsminister och centerpartistisk partiledare var Maud Olofsson en bidragande kraft till att statliga Vattenfall 2009 köpte upp det holländska bolaget Nuon för 89 miljarder kronor. Affären har av flera benämnts som ett praktfiasko då affären visat sig bli väldigt kostsam.

Maud Olofsson har tidigare sagt att hon har det fulla ansvaret för att Nuon-affären genomfördes.

Tidningen Aftonbladet har publicerat det brev som Maud Olofsson skickade till KU på tisdagen, där hon avböjer att frågas ut om Nuon-affären.

”Jag ber att få tacka för inbjudan till utfrågning i KU med anledning av Vattenfalls köp av Nuon 2009. Då detta tilldrog sig för ca fem år sedan så känns det svårt för mig att kunna komma till KU och svara på alla frågor så många år efteråt. Mycket har hänt sedan dess och jag har inte varit inne i detaljer i ärendet på väldigt länge så jag skulle ha svårt att svara på dylika frågor”, skriver hon.

Till TT säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att det är upp till Maud Olofsson själv att avgöra om hon vill komma till KU eller inte. Han anser att hon inte bryter mot regelverket.

Det finns inget krav på att förre detta ministrar ska infinna sig när KU kallar till granskning. Dock måste de nuvarande styrande ministrarna infinna sig.

 

 

Läs även:
Vattenfall styckas efter miljardförlust

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend