Massvaccinationerna fortsätter – trots “mindre effektivt skydd”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 18 augusti 2022
- av Markus Andersson
Fortfarande oklart hur många påfyllnadsdoser som "behövs."

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Redan i slutet av augusti kommer allmänheten i Region Stockholm att erbjudas sin fjärde vaccindos mot covid-19. Äldre och personer i riskgrupp kommer samtidigt att få sin femte dos. Från och med september hoppas vaccinansvariga att ”nya modifierade vaccin” kan erbjudas befolkningen.

Alla svenskar mellan 18 och 64 år kommer från och med slutet av denna månad att erbjudas en fjärde vaccindos mot covid-19. För de äldre och personer i riskgrupper som redan tagit en fjärde dos kommer en femte “påfyllnadsdos” att erbjudas under samma tidsperiod. Samtidigt erkänner man öppet att smittskyddet i dessa doser är mindre effektivt.

Region Stockholm slår på stort inför hösten och förutom tidsbokade vaccineringar så öppnar man även upp för drop-in vaccinering från och med den 12 september. En ny, temporär mottagning i Kungsträdgården har anlagts för att ”ytterligare öka tillgängligheten”. Medborgarna uppmanas vidare att boka vaccinationsdoser med hjälp av en särskild mobilapp.

Enligt SVT har 59 procent av personerna mellan 18 och 64 i Stockholmsområdet hittills tagit tre vaccindoser – statistik som de ansvariga för vaccinationerna inte är nöjda med.

– Vi vill erbjuda de som är mellan 18 och 64 att få en påfyllnadsdos därför att vi vet ju att vaccinskyddet avtar med tiden efter att man har fått den senaste vaccindosen. Vi ser ju också nu att smittspridningen har ökat i regionen under sommaren, hävdar chefsläkaren Johan Bratt i SVT.

Han hävdar att de vaccin som finns idag skyddar mot allvarlig sjukdom men är mindre effektiva mot nya virusvarianter – exempelvis omikron. Lösningen är enligt Bratt nya modifierade vaccin som påstås ha en starkare effekt på viruset.

– Nu kommer det ju modifierade vacciner, från och med 1 september kommer det finnas i Sverige och sedan tar det väl ett antal dagar innan det distribueras ut till regionerna. Så snart vi har tillgång till de nya vaccinerna så kommer vi att använda dem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!