Människoben från stenåldern hittade i Dalarna

publicerad 11 januari 2021
- av Per Nordin
Bild från Orsa.

Ben från stenåldern har aldrig tidigare hittats i Dalarna. Vid en utgrävning i Skattungbyn utanför Orsa har arkeologer nu dock hittat 9 000 år gamla människoben, något som Dalarnas museum beskriver som ”en sensation”.

Det var i våras det stora fyndet gjordes. Arkeologer från Dalarnas museum, som var i Skattungbyn i samband med markarbeten, fann 9 000 år gamla kraniedelar. Förutom stenåldersbenen hittade man även en vikingatida järnframställningsplats, något som är relativt vanligt i Dalarna, skriver SVT.

Det verkar som att de människor som en gång framställt järn här har skottat sönder en grav från stenåldern, berättar arkeologen Joakim Wehlin i ett pressmeddelande.

Det är första gången man hittat människoben från stenåldern i landskapet, men i området finns sedan tidigare kända stenåldersboplatser. Troligtvis har inga ben hittats för att de sura moränjordarna i Dalarna bryter ner benen relativt snabbt, men de här benen har bevarats på grund av att de är brända – något som är ytterst ovanligt eftersom det var ovanligt att bränna döda. Det finns bara ett tjugotal exempel på liknande fynd i hela Skandinavien, enligt Dalarnas museum.

Att hitta ben av denna ålder är en sensation i Dalarna. Det är faktiskt ovanligt var man än befinner sig i Sverige. Därför var vi först lite osäkra när vi hittade fyndet. Jämför vi benen och omständigheterna för fyndet i Skattungbyn med övriga kända gravar från perioden i Skandinavien talar mycket för att det ändå rör sig om en grav, men helt säkra kan vi inte vara, fortsätter Wehlin.

Under kommande säsong hoppas arkeologerna på Dalarnas museum att få göra en mer omfattande arkeologisk undersökning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.