Många SFI-elever avhoppade under coronakrisen

publicerad 20 maj 2020
- av Per Nordin
Från en lektion i SFI för akademiker i Lund 2018.

För att förhindra spridning av Covid-19 har Svenska för invandrare (SFI) sadlat om till distansundervisning, något som lett till att många elever tröttnat och hoppat av. Bara i Malmö har över 500 elever hoppat av SFI sedan distansundervisningen påbörjades.

Enligt Anna Gren, SFI-lärarinna i Malmö, är den stora utmaningen att fortsätta motivera eleverna när undervisningen är på distans.

Förutom motivationen påstods det även att förändringar på arbetsmarknaden, samt att eleverna saknar den tekniska utrustning som behövs, ligger bakom avhoppen.

I Malmö har över 500 SFI-elever hoppat av och i Lund är siffran omkring 6 procent. I Helsingborg ska dock tappet inte vara påtagligt.

Om det blir så att vi måste fortsätta på distans kommer eleverna tröttna och det kommer att ta mycket längre tid för deras utveckling, berättar SFI-lärarinnan Anna Gren till SR.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.