Många PKK-flaggor i Nej Till Nato-demonstration i Stockholm

publicerad 5 juni 2023
- av Jan Sundstedt
PKK Nato
Demonstrationen på väg från Norra Bantorget.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nej till Nato, ja till fred. Inga Erdoğanlagar i Sverige, Erdoğan upp och ner, ljöd slagorden under söndagens Nej Till Nato-demonstration i Stockholm som arrangerades av nätverket Allians mot Nato och som såg ett hav av PKK-flaggor bland sympatisörerna.

Inte en soldat, inte ett gevär, inte ett öre till Natos militär! kunde nyfikna åskådare höra eka i Stockholms innerstad på söndagseftermiddagen i samband med demonstrationen Nej Till Nato. Manifestation lockade enligt polisens bedömning mellan 500 till 1000 deltagare.

Bakgrunden till manifestationen är Sveriges politiskt infekterade ansökan till USA-ledda militäralliansen Nato. Den formellt partipolitiskt obundna demonstrationen präglades i praktiken av representanter från vänsterpolitiskt håll – inklusive Vänsterpartiets Daniel Riazat som var en av talarna.

Daniel Riazat PKK Vänsterpartiet
Daniel Riazat (V) var en av talarna under söndagens demonstration.

Riazat var i sitt anförande noga med att påpeka att Vänsterpartiet “var det enda partiet som röstade nej till den svenska ansökan till Nato” – vilket är en sanning med modifikation då även Miljöpartiet röstade nej till medlemskapet.

Nya Dagbladets utsände kunde samtidigt konstatera att det bland övriga talare, deltagare, sympatisörer och till synes vanliga medborgare fanns företrädare från exempelvis de vänsterradikala organisationerna Rojavakommittéerna, Syndikalisterna, Rättvisepartiet Socialisterna och Ung Vänster.

“Vill sabotera Sveriges ansökan”

En företrädare för ett av de närvarande partierna som Nya Dagbladet samtalade med stack inte under stol med att man var där “för att förhindra ett svenskt medlemskap i Nato – med alla till buds stående medel”. Samma företrädare förtydligade att “vi väljer ingen annan sida än fredens”.

Ett flertal av deltagarna hade flaggor och plakat med Kurdistans arbetarpartis PKK:s symbol samt flaggor föreställande Abdullah Öcalan, grundaren och ledaren för PKK. Skarp retorik riktades mot bland andra Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s president Joe Biden och framför allt Turkiets nyvalde president Erdoğan.

Nato PKK
Demonstranterna tågar mot Mynttorget i Stockholm.

Gårdagens demonstration kan eventuellt åtminstone kortsiktigt försena för Sverige att få grönt Nato-ljus av Turkiet. Enligt uppgifter har Turkiet försökt förmå svenska myndigheter att stoppa manifestationen, men så skedde alltså inte. Flertalet demonstrationer i Sverige har kritiserats av inte minst Turkiets president Erdoğan, som återkommande uttryckt kommentarer som “svenska myndigheter måste förhindra PKK-medlemmar från att demonstrera om de menar allvar i Natoprocessen”.

Carl Bildt kommenterar

På sociala medier har tongångarna efter gårdagen gått höga från båda läger. Den moderate riksdagsmannen Gustaf Göthberg kallar exempelvis Daniel Riazats deltagande för en “säkerhetsrisk”.

Även Sveriges före detta statsminister, Nato-förespråkaren Carl Bildt, som nyligen besökte Ankara som svensk representant för Sveriges regering, var snabbt ute med ett fördömande.

Deltagarna i demonstrationen tycks dock inte låta sig avskräckas av uttalanden likt dessa, utan menar att Sveriges regering och riksdag “gör vad som helst för att gå med i en krigsallians och därmed böjer sig för Turkiet och dansar efter Erdoğans pipa”.

Manifestationen avslutades vid Mynttorget, strax intill riksdagshuset, med ytterligare anföranden, tal och slagord. Flera av deltagarna var oblygt och röststarkt öppna med att man stöttar PKK i “dess kamp mot den turkiska diktaturen och dess diktator Erdoğan”.

Mynttorget PKK Nato
Demonstrationen avslutades vid Mynttorget.

Nya Dagbladets utsände fick en pratstund med representanter för ordningsmakten som menade att det hela “gått lugnt och städat till” utan, åtminstone vid tidpunkten, några inrapporterade ordningsstörningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!