Inrikes

Man döms för andras kommentarer på Facebook

En 52-årig man som administrerat gruppen “Stå upp för Sverige” döms till villkorlig dom och böter för inlägg som andra personer skrivit i gruppen. Domen riskerar nu bli vägledande och vända ansvaret bort från de som skriver inlägg mot privatpersoner som administrerar grupper på Facebook.

Eskilstuna tingsrätt har idag meddelande att den 52-åriga man som i egenskap av administratör för Facebook-gruppen “Stå upp för Sverige” döms till villkorlig dom och böter för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.
Det är en lag som bara tillämpats en gång tidigare, och som då ledde till en friande dom i HD.

Enligt lagen behöver inte den tilltalade själv ha skrivit inlägg som till exempel utgör hets mot folkgrupp.

Tingsrätten menar att mannen inte raderat tillägg som kan utgöra hets mot folkgrupp tillräckligt snabbt.

Tingsrätten fann att mannen måste ha sett sex av dessa kommentarer och att han därför haft uppsåt till att inte ta bort dessa. Mannen hade även blivit uppmärksammad på förekomsten av de två övriga kommentarerna men hållit sig passiv. Han bedömdes därför ha varit grovt oaktsam beträffande sin underlåtenhet att ta bort dessa två kommentarer“, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Domen har redan mött skarp kritik och risken finns nu att alla privatpersoner som driver en Facebook-grupp plötsligt kan bli juridiskt ansvariga för vad andra skriver i den.

Domen kan läsas i sin helhet här.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!