Man döms för andras kommentarer på Facebook

publicerad 25 juni 2019
- av Markus Andersson

En 52-årig man som administrerat gruppen ”Stå upp för Sverige” döms till villkorlig dom och böter för inlägg som andra personer skrivit i gruppen. Domen riskerar nu bli vägledande och vända ansvaret bort från de som skriver inlägg mot privatpersoner som administrerar grupper på Facebook.

Eskilstuna tingsrätt har idag meddelande att den 52-åriga man som i egenskap av administratör för Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” döms till villkorlig dom och böter för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Det är en lag som bara tillämpats en gång tidigare, och som då ledde till en friande dom i HD.

Enligt lagen behöver inte den tilltalade själv ha skrivit inlägg som till exempel utgör hets mot folkgrupp.

Tingsrätten menar att mannen inte raderat tillägg som kan utgöra hets mot folkgrupp tillräckligt snabbt.

Tingsrätten fann att mannen måste ha sett sex av dessa kommentarer och att han därför haft uppsåt till att inte ta bort dessa. Mannen hade även blivit uppmärksammad på förekomsten av de två övriga kommentarerna men hållit sig passiv. Han bedömdes därför ha varit grovt oaktsam beträffande sin underlåtenhet att ta bort dessa två kommentarer”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Domen har redan mött skarp kritik och risken finns nu att alla privatpersoner som driver en Facebook-grupp plötsligt kan bli juridiskt ansvariga för vad andra skriver i den.

Domen kan läsas i sin helhet här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.