MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Man åtalas för grovt folkrättsbrott i Syrien

publicerad 6 januari 2017

På en film publicerad på tidningen New York Times webbplats 2013 ses en man tillsammans med flera andra avrätta ett antal personer. I mars 2016 grips han i Karlskoga.

Den 29 december åtalades mannen vid internationella åklagarkammaren för grovt folkrättsbrott i Syrien.

Krigsbrottskommissionen fick information om en man som förekom på filmen på New York Times webbplats och att han fanns i Karlskoga i Sverige. Mannen skulle även ha gripits i Italien i februari 2012 efter att ha angripit den syriska ambassaden i Rom.

– En jämförelse gjordes med fingeravtrycken från Italien och avtrycken som mannen lämnade i juni 2013 vid Migrationsverket i Sverige. Det visade sig att det var samma person, säger Patricia Rakic Arle, gruppchef på krigsbrottskommissionen.

Gruppen för utredning av krigsbrott på polisens nationella operativa avdelning, Noa, ansvarar för alla utredningar gällande folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Fler filmer från händelsen i Syrien som utspelades i maj 2012 kom svenska polisen till del.

Mannen har i förhör erkänt att det är han som förekommer på filmerna och att han även sköt. Däremot hävdar han att de som avrättas var tillfångatagna soldater som hade blivit dömda till döden.

– Det är inte rimligt att det fanns en legal domstol som kunde ge dessa soldater en rättvis rättegång då vi vet att hela händelseförloppet utspelar sig under två-tre dagar, säger Patricia Rakic Arle.

På personerna som avrättades fanns spår av tortyr.

Rättegången inleds den 11 januari 2017 och om mannen döms kan det bli till livstids fängelse. Det är den andra rättegången i Sverige om krigsbrott i Syrien.

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend