Malmökyrka firade advent med homoerotisk målning

publicerad 4 december 2019
- av Per Nordin

S:t Pauli kyrka i Malmö firade in första advent genom att inviga en ny altartavla med HBTQ-tema, där två Adam och två Evor kan skådas tillsammans med den bibliska ormen som blivit transsexuell. Man uttrycker en förhoppning om att verket ska göra kyrkan mer ”inkluderande”.

Konstnären Elisabeth Ohlson har döpt tavlan till ”Paradiset” och enligt Svenska kyrkan är det första gången som homosexuella placeras i Edens lustgård istället för att ”förpassas i historien”. Tavlan skapades för sju år sedan och ska vara inspirerad av renässansmålaren Lucas Cranachs verk Adam och Eva.

Det är med stolthet och glädje som vi tar emot Paradiset i S:t Pauli kyrka. Vi behöver bilder som öppnar upp för en större inkludering och identifiering i kyrkan.

Vi är tacksamma för Elisabeths konstnärskap som gör det möjligt för oss att bygga en trovärdig kyrka som visar att vi alla, oavsett vem vi älskar och identifierar oss som, ryms i Paradiset”, skriver kyrkan i ett pressmeddelande.

Tidigare har Skara domkyrka fått erbjudande att sätta upp den kontroversiella tavlan men tackat nej.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!