Inrikes

Malmökyrka firade advent med homoerotisk målning

S:t Pauli kyrka i Malmö firade in första advent genom att inviga en ny altartavla med HBTQ-tema, där två Adam och två Evor kan skådas tillsammans med den bibliska ormen som blivit transsexuell. Man uttrycker en förhoppning om att verket ska göra kyrkan mer “inkluderande”.

Konstnären Elisabeth Ohlson har döpt tavlan till “Paradiset” och enligt Svenska kyrkan är det första gången som homosexuella placeras i Edens lustgård istället för att ”förpassas i historien”. Tavlan skapades för sju år sedan och ska vara inspirerad av renässansmålaren Lucas Cranachs verk Adam och Eva.




Det är med stolthet och glädje som vi tar emot Paradiset i S:t Pauli kyrka. Vi behöver bilder som öppnar upp för en större inkludering och identifiering i kyrkan.

Vi är tacksamma för Elisabeths konstnärskap som gör det möjligt för oss att bygga en trovärdig kyrka som visar att vi alla, oavsett vem vi älskar och identifierar oss som, ryms i Paradiset”, skriver kyrkan i ett pressmeddelande.

Tidigare har Skara domkyrka fått erbjudande att sätta upp den kontroversiella tavlan men tackat nej.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!