Malexanderrånare har släppts ur fängelset

publicerad 3 oktober 2022
- av Redaktionen
Andreas Axelsson är en av Sveriges mest kända brottslingar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Andreas Axelsson som tillsammans med Tony Olsson och Jackie Arklöv dömdes till livstids fängelse för morden på två polismän i Malexander 1999, har nu släppts ur fängelset.

För drygt 23 år sedan rånade den ovannämnda trion en bank i Kisa och under den efterföljande polisjakten sköts de två poliserna Robert Karlström och Olle Borén till döds.

I rättegången, som var en av de mest uppmärksammade någonsin, dömdes såväl Axelsson som Olsson och Arklöv till livstids fängelse för morden och relaterad brottslighet. 2020 fick Andreas Axelsson sitt livstidsstraff omvandlat till 35 års fängelse – och eftersom två tredjedelar av straffet har avtjänats har han nu släppts enligt gällande praxis.

I samband med skottlossningen mellan rånare och polis skadades Axelsson och lämnades ensam av vid en vårdcentral där han sedan kunde gripas.

Den 8 juni 2001 erkände Jackie Arklöv att det var han som sköt de båda polismännen till döds – något som innebar att Olsson och Axelsson begärde resning hos Högsta domstolen. Riksåklagaren beslutade dock att förundersökningen inte skulle återupptas och domarna stod därmed fast.

– Det är ju minnesbilder som aldrig försvinner och det känns skit för min del. Varje år när man kommer in i maj månad så kommer tankarna tillbaka, har polisen Kenneth Eklund som rånarna besköt och kastade handgranater mot, tidigare berättat.

Kriminalvården har tidigare konstaterat att Axelsson har ”uppvisat god skötsamhet under hela verkställigheten” och att det därför inte funnits några hinder mot att hans straff tidsbestämts.

Jackie Arklöv och Tony Olsson (numera Byström) har också ansökt om att få sina straff tidsbestämda. I Tony Olssons fall har så också skett (35 års fängelse). Arklöv har ännu inte fått sitt straff tidsbestämt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!