Magdalena Andersson vill ha mer vapen till Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 10 januari 2023
- av Isac Boman
Magdalena Andersson och amerikanska soldater med granatgeväret Carl Gustaf.

Under helgen hölls ett möte där statsminister Ulf Kristersson och Magdalena Andersson deltog tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Sveriges Natoansökan och ”det säkerhetspolitiska läget” diskuterades. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson uttryckte bland annat önskemål om att EU-länderna utökar sin vapenproduktion ytterligare och fortsätter leverera vapen till kriget.

– Tyvärr behöver vi förbereda oss på att kriget i Ukraina kan bli långvarigt och det innebär att vi också behöver förbereda oss på att långvarigt kunna stötta Ukraina med militärt materiel, säger Andersson i en intervju med Teliakanalen TV4.

Andersson gjorde sina uttalanden i samband med att hon på inbjudan av statsminister Ulf Kristersson reste till Sälen för att delta på Folk och Försvars Rikskonferens 2023 i helgen.

Hon tillägger att ”vi måste göra mer i hela Europa och västvärlden för att kunna fortsätta stötta Ukraina” samtidigt som ”vi behöver kunna bygga upp vår egen försvarsförmåga”.

Såväl den förra socialdemokratiska regeringen som den nya borgerliga, ledda av Ulf Kristersson, har lovat att Sverige ska gå med i den USA-ledda militäralliansen och fortsätta stötta Ukraina militärt. Det är enligt Kristersson viktigt att det råder politisk “enighet” i processen.

Redan i augusti rapporterade Nya Dagbladet om att Sveriges dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) inte uteslöt att svensk vapenindustri skulle börja fokusera på att producera vapen direkt till Ukrainas militär.

– Det handlar om att utnyttja produktionslinjer i olika länder för att producera vapen som direkt kan levereras till Ukraina… Vi räknar med att konflikten blir långvarig och därför menar vi att de leveranser som hittills varit ska kompletteras med direkt produktion, sa han då.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!