Lundsbergs skola öppnar på nytt

publicerad 6 september 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Internatskolan Lundsberg får öppna igen efter att ha fått rätt i sin överklagan mot skolinspektionen. Förvaltningsrätten gick med skolans linje.

I slutet av augusti kom Skolinspektionens besked: Sveriges äldsta internatskola tvingas att lägga ner verksamheten för det närmaste halvåret. Men på fredagen accepterade Stockholms förvaltningsrätt Lundsbergs begäran om inhibition av Skolinspektionens tillfälliga verksamhetsförbud.

Eleverna på internatskolan får alltså återgå till skolbänken i väntan på förvaltningsrättens slutliga besked om skolans framtid, rapporterar Expressen.

– Oavsett vad som händer nu måste vi ha en förändrad skola. Det är nu det riktiga arbetet börjar. Ingen av oss vill tillbaka till det som varit, säger föräldern Charlotta Uhler till tidningen.

Det var efter flera uppmärksammade händelser på skolan som Skolinspektionen fick nog och beslutade att stänga skolan i slutet av augusti. Man ansåg att “elevernas säkerhet inte kunde garanteras”. Droppen som fick bägaren att rinna över var att två elever hade blivit misshandlade med strykjärn under en så kallad nollning.

Lundsbergs skola valde då att överklaga till förvaltningsrätten efter verksamhetsförbudet hade utfärdats av Skolinspektionen. Förvaltningsrätten har valt att skjuta upp Skolinspektionens beslut. Skolinspektionen kan överklaga Stockholm förvaltningsrätts beslut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!